Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (24 głosy)Kruche ciasto:12 dag
masła20 dag
mąkiok. 1/2 szklanki zimnej
wodyszczypta
solimasło i
tarta bułka do formyNa polewę:18 dag
gorzkiej czekolady1/4 szklanki
wody1/3 szklanki
śmietanki kremówki2 łyżki
masłaMazurek z
gorzką czekoladą - sposób przygotowania: Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na pół godziny. Formę nasmaruj
masłem i wysyp
bułką tartą. Wyłóż cienko rozwałkowanym
ciastem i uformuj brzeg. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. Rozpuść na parze
czekoladę z
wodą. Dodaj
śmietankę i
masło. Gotuj, aż część wyparuje, pamiętając, że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdejmij z ognia, gdy masa będzie miała konsystencję gęstego
miodu. Gotową masę wylej na upieczony wcześniej spód. Odstaw do zastygnięcia, a
potem udekoruj według uznania.Ciasto mazurek na
andrucie [Łatwy przepis]Mazurki jak z obrazka
białkach ,
lukier cytrynowy i
lukier waniliowy. Wielkanocne specjały dla miłośników
czekolady. Mazurek z
gorzką czekoladą Składniki: Kruche ciasto: 12 dag
masła 20 dag
mąki ok. 1/2 szklanki zimnej
wody szczypta
soli masło i
tarta bułka do formy Na polewę: 18 dag gorzkiejPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu