ßßß Cookit - przepis na Pieczeń ze strusiny

Pieczeń ze strusiny

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Stała Czytelniczka Poradnika Domowego
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia australijska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
1 kg strusiego mięsa
25 dag boczku w plastrach
1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
olej do smażenia
Marynata:
2/3 łyżki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
łyżeczka tymianku
1-2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
po 1/2 szklanki bulionu warzywnego i octu winnego
niepełna łyżka sosu worcester
drobno posiekana cebula
Pieczeń ze strusiny - sposób przygotowania: Mięso umyj, osusz, ponacinaj co 2 cm w poprzek włókien. W głębokiej salaterce dokładnie wymieszaj składniki marynaty. Włóż mięso, kilka razy odwróć je, by marynata wszędzie dotarła, przykryj i odstaw na 2-3 dni do lodówki lub chłodnej spiżarni. Przewracaj 2-3 razy dziennie. Skruszałe mięso wyjmij z marynaty, w nacięcia wetknij plastry boczku. Następnie obsmaż strusinę z obu stron na oleju i przełóż do brytfanny. Bulion zagotuj i gorącym polej mięso. Wstaw brytfannę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz, aż mięso będzie miękkie. Trwa to około godziny. Od czasu do czasu polewaj je sosem z dna brytfanny. Gorącą pieczeń możesz podać ze smażonymi ziemniakami lub kluseczkami kładzionymi. Doskonale pasuje też miska kolorowych sałat polanych sosem winegret. Pieczeń ze strusiny znakomicie smakuje także na zimno z dodatkiem różnych pikli.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/45843763/pieczen ze strusiny/p