ßßß Cookit - przepis na Struś pieczony

Struś pieczony

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso strusie 1 kilogramów
boczek - plastry 250 gramów
bulion warzywny 1 szklanek
olej według uznania
przecier pomidorowy 0,5 szklanek
sól 0,75 łyżek stołowych
pieprz 0,25 łyżek deserowych
tymianek 1 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
ocet winny 0,5 szklanek
sos worcester 0,75 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso ponacinać w poprzek włókien.
Marynata: w głębokiej salaterce wymieszać przecier pomidorowy, ocet, pół szklanki bulionu, sól, pieprz, tymianek, 2 łyżki oleju, cukier, sos i drobno posiekaną cebulę.
do marynaty włożyć mięso, kilka razy obrócić, przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki. Mięso przewracać 2-3 x dziennie. Po wyjęciu z marynaty w nacięcia włożyć plastry boczku, obsmażyć z obu stron na oleju, ułożyć w brytfannie, polać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec, aż mięso będzie miękkie, polewając je sosem z dna brytfanny. Podawać na gorąco z kładzionymi kluseczkami i miską kolorowych sałat polanych sosem winegret lub na zimno z piklami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7695/Strus-pieczony