ßßß Cookit - przepis na Chili

Chili

nazwa

Wykonanie

Muy picante!!!!!- klasyczna pasta chilli :)
Moja przyjaciółka zrobiła coś pysznego- bardzo ostrrrrrrą pastę, którą można smarować wędliny na kanapkach, marynować w niej mięso, lub dodawać do potraw typu gulasz, makarony, ale przede wszystkim stosować jako dodatek do kuchni meksykańskiej i arabskiej.
Lista zakupów :
1/2 kg papryczek
1/4 szklanki octu winnego
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru
Z papryczek usunąć tylko pesteczki (dodać je, kiedy pasta będzie już gotowa). Uwaga! Papryczki są bardzo ostre, więc najlepiej robić to w rękawiczkach.
Papryczki zmiksować w wysokiej misce (można dodać troszkę przecieru pomidorowego) Po uzyskaniu gładkiej masy dodać resztę składników i ponownie zmiksować.
Pasteryzować pod przykryciem 10 min. w 80 stopniach: do garnka wlać wodę do 3/4 wysokości słoiczków, na dno położyć ściereczkę.
Smacznego życzy oliwek:)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2010/09/Muy-picante-klasyczna-pasta-chilli.html