Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia australijskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1 duży
bakłażansól1 szklanka
mleka1 szklanka
oliwygotowy
sos pomidorowy z
bazylią4 łyżki posiekanej
bazylii1
czerwona papryka1/2 szklanki
kukurydzy1 łyżeczka posiekanego
oregano10-15 dag
mozzarelli12 liści
bazyliiPolenta:10 dag grysiku kukurydzianego1/2 l
mleka1 ząbek
czosnku2 łyżeczki startego
parmezanu4
żółtkaWieżyczki z
bakłażana - sposób przygotowania: Zrób polentę: wymieszaj grysik z
mlekiem i roztartym
czosnkiem. Gotuj 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Wsyp
ser, zdejmij z ognia, wymieszaj i ostudź. Dodaj
żółtka, masę rozsmaruj na blasze (20 x 30 cm) wyłożonej pergaminem.
Bakłażana pokrój w plastry i
posól. Ułóż na sitku i pozostaw, aby puścił sok. Po 30 minutach opłucz zimną
wodą i włóż na 10 minut do
mleka. Rozgrzej 1/4 szklanki
oliwy, usmaż
bakłażany. Z polenty wytnij kółka o średnicy plastrów
bakłażana, ułóż na blasze posmarowanej
oliwą. Każde kółko posmaruj łyżką
sosu pomidorowego i przykryj plasterkiem
bakłażana. Posyp posiekaną
bazylią, przykryj drugim kółkiem z polenty, posmaruj sosem, połóż plasterek
bakłażana i
mozzarelli. Tak samo przygotuj pozostałe wieżyczki. Piecz 10 minut w temp. 180°C. W tym czasie usmaż na łyżce
oliwy pokrojoną
paprykę,
kukurydzę i
oregano. Zdejmij z ognia, gdy
papryka będzie miękka, podawaj do wieżyczek. Udekoruj
bazylią.Jak pozbawić
bakłażana goryczy?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu