Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Abel A. Murcia Soliano
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia hiszpańskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)4 średnie
bakłażany4 duże
czerwone papryki4 małe
cebule3 małe
pomidory (pokrojone na połówki)2 ząbki
czosnku12 solonych
anchoissóloliwa extra virgenEscalivada z Katalonii (
sałatka z pieczonych warzyw) - sposób przygotowania: Warzywa ułóż na grillu z węglem drzewnym lub na ruszcie piekarnika. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone
papryki opłucz zimną
wodą i zdejmij skórę. Pokrój w paseczki i włóż do dużej miski.
Bakłażany pieką się nieco krócej. Kiedy trochę przestygną, obierz je, podziel na kawałki i włóż do miski.
Cebule też pieką się krócej: po przestygnięciu pokrój je na połówki i włóż do miski. Upieczone połówki
pomidorów włóż do miski w całości. Warzywa
posól do smaku, najlepiej
solą gruboziarnistą. Na koniec polej wszystko obficie
oliwą z oliwek, dodaj posiekany
czosnek i
anchois.Escalivadę podaje się na ciepło, jako oddzielne danie lub dodatek do
ryżu,
dziczyzny, drobiu i ryb.Turecka
sałatka z
bakłażanówPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu