ßßß Cookit - przepis na Panzanella - toskańska sałatka

Panzanella - toskańska sałatka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor vespertinee
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (6 głosów)
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk żółtej papryki
300 g czerstwego chleba pszennego
&; 189; kg najlepszych pomidorów
jakie możesz dostać
pół garści kaparów z zalewy
1 mała cebula (najlepiej biała
bo najdelikatniejsza)
1 garść bazylii
a na dressing:
1 łyżka octu truskawkowego/z czerwonego wina
4 łyżki oliwy
1 malutki ząbek czosnku
sól i pieprz
Panzanella - toskańska sałatka - sposób przygotowania: Paprykę opiekam równomiernie ze wszystkich stron. Gdy skórka sczernieje, wkładam strąki do torebki foliowej, po czym ją zawiązuję i odkładam worek na bok.
W tym czasie pozbawiam chleb najtwardszej skórki i kroję w dużą grubą kostkę. Nagrzewam patelnię i przyrumieniam grzanki ze wszystkich stron. Pomidory kroję w grubą kostkę (nie odsączam soku), a cebulę w piórka. Wyciągam papryki z woreczka i obieram je ze skórki, po czym kroję na niewielkie paski.
W dużej misce mieszam pomidory, cebulę, kapary, paprykę i grzanki. Przygotowuję dresing: łyżkę octu mieszam z 4 łyżkami oliwy, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszam z resztą składników, podaję od razu.
Przepis J. Oliviera, z moimi modyfikacjami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18582755/panzanella toskanska salatka/p