Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor vespertinee
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)1 strąk
czerwonej papryki1 strąk
żółtej papryki300 g czerstwego
chleba pszennego&; 189; kg najlepszych
pomidorówjakie możesz dostaćpół garści
kaparów z zalewy1 mała
cebula (najlepiej białabo najdelikatniejsza)1 garść
bazyliia na dressing:1 łyżka
octu truskawkowego/z
czerwonego wina4 łyżki
oliwy1 malutki ząbek
czosnkusól i
pieprzPanzanella - toskańska
sałatka - sposób przygotowania:
Paprykę opiekam równomiernie ze wszystkich stron. Gdy skórka sczernieje, wkładam strąki do
torebki foliowej, po czym ją zawiązuję i odkładam worek na bok.W tym czasie pozbawiam
chleb najtwardszej skórki i kroję w dużą grubą kostkę. Nagrzewam patelnię i przyrumieniam grzanki ze wszystkich stron.
Pomidory kroję w grubą kostkę (nie odsączam soku), a
cebulę w piórka. Wyciągam
papryki z woreczka i obieram je ze skórki, po czym kroję na niewielkie paski.W dużej misce mieszam
pomidory,
cebulę,
kapary,
paprykę i grzanki. Przygotowuję dresing: łyżkę
octu mieszam z 4 łyżkami
oliwy, zmiażdżonym
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Mieszam z resztą składników, podaję od razu.Przepis J. Oliviera, z moimi modyfikacjami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu