Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zielenina_blog
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)ok. 600 g
buraków (mniej więcej 4 średnie)1 łyżeczka całych ziaren
gorczycy100 g
cukru (białego - może od jednego razu nie umrzemy ;-)100 ml
octu jabłkowego lub innego kwaśnego2
liście laurowesólpieprz4 łyżki
oleju z
orzechówSłodko-kwaśne
buraki - sposób przygotowania:
Buraki pieczemy (nie trzeba ich obierać), około 45 minut w 200 stopniach. Najlepiej w naczyniu z przykryciem lub owijając każdy w folię aluminiową. Gdy po tym czasie będą nie do końca miękkie, wystarczy zostawić je w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia żeby "doszły" :) Upieczone
buraki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę.
Gorczycę ucieramy dość grubo w moździerzu. Na patelni karmelizujemy
cukier, wrzucamy
buraki i dokładnie w nim obtaczamy. Dolewamy
ocet, dodajemy
gorczycę i
liście laurowe. Smażymy na wysokim ogniu 3-5 minut aż większość płynu odparuje. Jeżeli jakiś zostanie, odcedzamy
buraki na sicie. Ciepłe doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy dokładnie z
olejem, gotowe! Przechowujemy w lodówce :)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu