Wykonanie
1kg
mąki pszennej1i1/2 łyżki
soli10 dag
drożdży2łyżki
cukru1l letniej
wody1 szklanka pestek
słonecznika1 szklanka pestek dyni1 szklanka
siemienia lnianego1 szklanka
otrąb pszennych2 i 1/2szklanki
płatków owsianych górskich.
Chleb o wielu wnętrzach - sposób przygotowania: Wypróbowałam ten przepis na wiele różnych sposobów, zamieniając wymienione nasiona czy
płatki na inne. To samo dotyczy
mąki. Zamiast 1 kg pszennej biorę pół, a drugie pół to np: żytnia, razowa, kukurydziana, orkiszowa lub ich mix. Można również dodawać
orzechy (zmielone lub podrobione),
suszone śliwki,
rodzynki,
żurawinę (również podrobione),
zioła.
Mąkę (wszystkie rodzaje) wymieszać z ziarnami i
płatkami w dużej misie. W małej misce rozpuścić
drożdże w 1 litrze letniej
wody, zostawić na 10 minut. Następnie rozpuszczone
drożdże wlać do misy z
mąką, ziarnami,
płatkami. Dokładnie wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na 1/2 do 1 godz. Następnie włożyć ciasto do 2 dłuższych keksówek, wysmarowanych
margaryną. Ponownie zostawić do wyrośnięcia (do 1 godz.). Foremki wsadzić do zimnego piekarnika na 1 godzinę. Temperatura początkowa 200 stopni, po pół godzinie przestawić na 180 stopni.
Chleb w zależności od użytej
mąki będzie mniej lub bardziej gliniasty czy "sypki", co jest naturalne. Smacznego zdrowego