Ten chleb widziałam w programie Ewy Wachowicz. Wydał mi się na tyle ciekawy, że chciałam go wypróbować. Robi się go dość szybko, jest smaczny a przede wszystkim zdrowy.Składniki:1 l ciepłej wody5 dag drożdzy1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soli8 łyżek płatków owsianych1 kg mąki pszennej1 garść łuskanego słonecznika1 garść siemienia lnianegoodrobina mlekałuskany słonecznik do dekoracjiCiepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól, cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut. Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keskówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Smacznego:)