Wykonanie
Wczoraj na moim funpage na FB napisał do mnie Darek z Chicago. Napisał, że ma fajny przepis na zupę i na
chleb . Z racji tego, że w życiu sam
chleba nie robiłem, a chciałem kiedyś spróbować mówię
czemu nie. Tym bardziej, że przepis wydawał się banalnie prosty, a zdjęcie, które podesłał Darek - hmm więcej namawiać mnie nie było trzeba.Prosty, smaczny z chrupiącą skórką
chleb domowy . Dzięki Darku!
Składniki :1 litr ciepłej
wody1 kg
mąki pszennej50 g
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli8 łyżek
płatków owsianychgarść łuskanego
słonecznikaodrobina
mleka do wykończenia
Przygotowanie :1. Do miski wlewamy
wodę.2. Dodajemy 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżeczki
soli.3. Wsypujemy 8 łyżek
płatków owsianych.4. Kruszymy
drożdże i wszystko dokładnie mieszamy.5. Odstawiamy masę na 20 min w ciepłe miejsce.6. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.7. Po 20 min. dodajemy
mąkę (ja dodałem troszkę więcej niż 1 kg) oraz wsypujemy garść
słonecznika.8. Całość wyrabiamy na ciasto.9. Blachę do pieczenia smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą.
10. Do blachy przelewamy ciasto. Można spokojnie podzielić na 2 blachy - ja robiłem 1 raz i nie miałem małej blachy, więc wyszedł mi jeden duży bochen.11. Na wierzch smarujemy
chleb mlekiem i posypujemy
słonecznikiem i
płatkami owsianymi.12. Blachę wstawiamy do piekarnika na 1 godz.13. Po godzinie
chleb jest pachnący i gotowy.14. Odstawiamy do ostygnięcia i możemy spożywać.S M A C Z N E G O ! ! !