Wykonanie
            Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i 
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Qmasz kaszę? Sięgaj do tradycji"Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 saszetki 
kaszy jaglanej150 g nasion 
amarantusa50 g 
masłaszczypta 
soli3 soczyste 
jabłka3 cm kawałek 
imbirułyżka 
cynamonu4-5 łyżek 
miodukandyzowana skórka z 
pomarańczyKasza jaglana z 
amarantusem zapiekana z 
jabłkami - sposób przygotowania: 
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć. Ziarna 
amarantusa zalać 2 szklankami gorącej 
wody, dodać szczyptę 
soli i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić na sicie z drobnymi oczkami. 
Kaszę jaglaną wymieszać z ugotowanymi ziarnami 
amarantusa. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie 
masłem. 
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach; połączyć z drobno posiekanym 
imbirem. Przyprawić 
miodem, 
skórką pomarańczową. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami wymieszane 
kasze z przyprawionymi 
jabłkami. Ostatnią warstwę powinny stanowić 
jabłka. Na każdej warstwie położyć cienkie plasterki 
masła a każdą warstwę posypać delikatnie 
cynamonem. Naczynie zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160oC przez około 20 minut.Pączki 
serowe z 
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche 
ciasteczka z 
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne 
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje 
faworków.Zobacz też:Domowe 
sokiOprawa stołu