ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z amarantusem zapiekana z jabłkami

Kasza jaglana z amarantusem zapiekana z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Qmasz kaszę? Sięgaj do tradycji"
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 saszetki kaszy jaglanej
150 g nasion amarantusa
50 g masła
szczypta soli
3 soczyste jabłka
3 cm kawałek imbiru
łyżka cynamonu
4-5 łyżek miodu
kandyzowana skórka z pomarańczy
Kasza jaglana z amarantusem zapiekana z jabłkami - sposób przygotowania: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć. Ziarna amarantusa zalać 2 szklankami gorącej wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić na sicie z drobnymi oczkami. Kaszę jaglaną wymieszać z ugotowanymi ziarnami amarantusa. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach; połączyć z drobno posiekanym imbirem. Przyprawić miodem, skórką pomarańczową. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami wymieszane kasze z przyprawionymi jabłkami. Ostatnią warstwę powinny stanowić jabłka. Na każdej warstwie położyć cienkie plasterki masła a każdą warstwę posypać delikatnie cynamonem. Naczynie zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160oC przez około 20 minut.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343387/kasza jaglana z amarantusem zapiekana z jablkami/p