Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby -
bakalie w roli głównej"
Zdjęcie nadesłane na konkursCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 szklanka
orzechów nerkowca1 szklanka
wiórków kokosowych1/4 szklanki nasion chia8 dużych
daktyli1/2 szklanki suszonych
wiśni (lub
żurawiny)1 łyżka płynnego
miodu albo
syropu klonowego1 łyżka
aromatu waniliowego1/8 łyżeczki
soli1/4 szklanki
wiórków kokosowych do posypania (opcjonalnie)Zdrowe i pyszne
ciastka chia bez pieczenia - sposób przygotowania: 1/4 szklanki suszonych
wiśni (połowę wszystkich
wiśni potrzebnych w przepisie) delikatnie przesiekaj i odłóż na bok. Pozostałe składniki przełóż do malaksera i siekaj do momentu aż masa zacznie zlepiać się w kulę (powinno to zająć ok. 1-2 min.). Dodaj odłożone wcześniej
wiśnie i jeszcze kilka
razy pulsuj malakserem (nie za dużo, żeby w ciastkach zostały wyczuwalne większe kawałki
wiśni). Z tak przygotowanej masy formuj kulki (ok. 1 łyżka masy na 1 kulkę) i ewentualnie obtaczaj w wiórkach
kokosowych. Kiedy kulki będą gotowe, spłaszczaj je dnem szklanki albo kubka (na grubość ok. 0,5 cm). Ewentualnie popraw krawędzie
ciastek dłońmi.
Ciastka możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Wskazówki: Zamiast
ciastek, możesz też uformować z masy batoniki (wyłóż masę do silikonowej blaszki do pieczenia, wyrównaj dłonią i dość mocno dociśnij. Schłodź w lodówce i pokrój na prostokątne batoniki dowolnej wielkości).Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu