ßßß Cookit - przepis na Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu

Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zuzanna Wiciejowska
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
ciasto:
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (100 g) cukru
1/2 kostki i 2 płaskie łyżki (125 g) zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki (30 ml) śmietanki 30 proc.
sól
masa:
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
4 łyżki (60 ml) miodu
1/2 kostki (100 g) masła
3/4 szklanki (ok. 75 g) suszonych wiśni lub żurawiny
1 opakowanie (100 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 i 1/2 szklanki (ok. 300 g) płatków migdałowych
2 łyżki (30 g) mąki pszennej
sól
Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: mąkę, cukier, szczyptę soli i zimne masło wsyp do dużej miski i wyrabiaj palcami, aż masa konsystencją będzie przypominała mokry piasek. Dodaj śmietankę wymieszaną z żółtkiem i szybko zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko ja spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj w prostokąt i wyłóż nim formę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz tez użyć dużej tortownicy). Dociśnij ciasto do dna i brzegów naczynia, formując brzeg o wysokości ok. 2 cm. Wyłóż ciasto dużym kawałkiem papieru do pieczenia i wsyp specjalne ciężarki lub surową fasolę. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz 15 minut. Następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste. Wyjmij z pieca i lekko przestudź (nie wyłączaj piekarnika). Przygotuj masę: do rondla o grubym dnie wsyp cukier, dodaj śmietankę, miód, masło i szczyptę soli. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego karmelu. W misce wymieszaj suszone wiśnie (lub żurawiny), skórkę pomarańczową, płatki migdałów i mąkę. Przełóż do rondla, dokładnie wymieszaj z masą i całość wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 40-50 minut, aż masa będzie złocista.
Ta zupa pięknie prezentuje się na talerzu, a do tego jej przygotowanie trwa zaledwie chwilę. Zupa krem z groszku z musem z suszonych pomidorów i szynką Składniki: 40 dag groszku 1 litr wody 1 łyżka sosu sojowego pieprz 4 plasterki szynki parmeńskiej Mus z suszonych pomidorów: 6 dag pomidorów suszony
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163038576/ciasto z bakaliami w miodowym karmelu/p