Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zuzanna Wiciejowska
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)ciasto:1 i 1/2 szklanki (225 g)
mąki pszennej1/2 szklanki (100 g)
cukru1/2 kostki i 2 płaskie łyżki (125 g) zimnego
masła1
żółtko2 łyżki (30 ml)
śmietanki 30 proc.
sólmasa:1 szklanka (200 g)
cukru1 szklanka (250 ml)
śmietanki 30 proc.4 łyżki (60 ml)
miodu1/2 kostki (100 g)
masła3/4 szklanki (ok. 75 g) suszonych
wiśni lub
żurawiny1 opakowanie (100 g) kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 i 1/2 szklanki (ok. 300 g)
płatków migdałowych2 łyżki (30 g)
mąki pszennejsólCiasto z
bakaliami w
miodowym karmelu - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto:
mąkę,
cukier, szczyptę
soli i zimne
masło wsyp do dużej miski i wyrabiaj palcami, aż masa konsystencją będzie przypominała mokry piasek. Dodaj
śmietankę wymieszaną z
żółtkiem i szybko zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko ja spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj w prostokąt i wyłóż nim formę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz tez użyć dużej tortownicy). Dociśnij ciasto do dna i brzegów naczynia, formując brzeg o wysokości ok. 2 cm. Wyłóż ciasto dużym kawałkiem papieru do pieczenia i wsyp specjalne ciężarki lub surową
fasolę. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz 15 minut. Następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste. Wyjmij z pieca i lekko przestudź (nie wyłączaj piekarnika). Przygotuj masę: do rondla o grubym dnie wsyp
cukier, dodaj
śmietankę,
miód,
masło i szczyptę
soli. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut do momentu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego karmelu. W misce wymieszaj suszone
wiśnie (lub
żurawiny),
skórkę pomarańczową,
płatki migdałów i
mąkę. Przełóż do rondla, dokładnie wymieszaj z masą i całość wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 40-50 minut, aż masa będzie złocista.Ta zupa pięknie prezentuje się na talerzu, a do tego jej przygotowanie trwa zaledwie chwilę. Zupa krem z
groszku z musem z
suszonych pomidorów i
szynką Składniki: 40 dag
groszku 1 litr
wody 1 łyżka
sosu sojowego pieprz 4 plasterki
szynki parmeńskiej Mus z
suszonych pomidorów: 6 dag
pomidorów suszonyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu