Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Beata Lipov
Fot. Studio LipovPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Domowe
krówki - składniki:300 ml 30%
śmietanki70 g
masła3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego z prawdziwą
waniliąDomowe
krówki - sposób przygotowania: Do garnka o grubym dnie wlewamy
śmietankę, dodajemy
masło i oba rodzaje
cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, cały czas mieszając. Pozwalamy, aby wszystko powoli gęstniało. Początkowo wydaje się, że to nigdy nie nastąpi, ale trzeba być czujnym - masa ma tendencję do przywierania i niemieszana może się przypalić. Proces gęstnienia trwa około 15 minut. Gęstą, puszystą masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (doskonale też sprawdzi się forma silikonowa). Gdy przestygnie, wstawiamy keksówkę do lodówki. Po zastygnięciu kroimy masę w małe kwadraty lub prostokąty.Zamiast
serka topionego, do przygotowania tej zupy możesz także użyć
śmietany i/lub
sera z niebieską bądź zieloną pleśnią. Zupa z
cukinii 2 duże
cukinie około 500 ml
bulionu 1
serek topiony złoty ementaler 1
cebula 1 ząbek
czosnku śmietana 22 proc. (opcjonalnie)
oliwa sól pieprz Cebulę i czPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu