ßßß Cookit - przepis na Domowe krówki

Domowe krówki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Beata Lipov
Fot. Studio Lipov
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Domowe krówki - składniki:
300 ml 30% śmietanki
70 g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Domowe krówki - sposób przygotowania: Do garnka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło i oba rodzaje cukru. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, cały czas mieszając. Pozwalamy, aby wszystko powoli gęstniało. Początkowo wydaje się, że to nigdy nie nastąpi, ale trzeba być czujnym - masa ma tendencję do przywierania i niemieszana może się przypalić. Proces gęstnienia trwa około 15 minut. Gęstą, puszystą masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (doskonale też sprawdzi się forma silikonowa). Gdy przestygnie, wstawiamy keksówkę do lodówki. Po zastygnięciu kroimy masę w małe kwadraty lub prostokąty.
Zamiast serka topionego, do przygotowania tej zupy możesz także użyć śmietany i/lub sera z niebieską bądź zieloną pleśnią. Zupa z cukinii 2 duże cukinie około 500 ml bulionu 1 serek topiony złoty ementaler 1 cebula 1 ząbek czosnku śmietana 22 proc. (opcjonalnie) oliwa sól pieprz Cebulę i cz
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601046/domowe krowki/p