ßßß Cookit - przepis na Truskawki a' la Romanow

Truskawki a' la Romanow

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia wschodnioeuropejska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
1/2 kg truskawek
50 ml likieru Cointreau lub soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
200 ml śmietanki 30-proc. (schłodzonej)
100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22-proc. (schłodzonej)
1/2 łyżeczki olejku waniliowego (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)
Truskawki a' la Romanow - sposób przygotowania: Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki lub - jeśli są duże - na ćwiartki. Wymieszaj je z cukrem i likierem (albo sokiem), wstaw do lodówki na 4 godziny. Śmietankę (30-proc.) ubij z wanilią. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Włóż truskawki do miseczek, polej je sosem, w którym się moczyły, i przykryj ubitą śmietaną
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/32693401/truskawki a la romanow/p