ßßß Cookit - przepis na Truskawki a'la Romanow

Truskawki a'la Romanow

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Kinga A. Kłosińska
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia rosyjska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1/2 kg truskawek
50 ml likieru Cointreau lub soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
200 ml schłodzonej 30% śmietanki
100 ml gęstej
kwaśnej śmietany 22% (schłodzonej)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Truskawki a'la Romanow - sposób przygotowania: Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, a następnie kroimy na połówki lub - jeśli są duże - na ćwiartki. Mieszamy je z cukrem i likierem i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Śmietanę 30% ubijamy z wanilią. Dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Wkładamy truskawki do miseczek, polewamy sosem, w którym się moczyły, i przykrywamy ubitą śmietaną.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600573/truskawki ala romanow/p