ßßß Cookit - przepis na Pankejki cytrynowe

Pankejki cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Wrońska
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia angielska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pankejki cytrynowe - składniki:
12-13 dag mąki
szczypta soli
1 jajko + 1 żółtko
2 łyżki cukru
225 ml (niepełna szklanka) mleka
2 łyżki rumu
2 łyżki stopionego masła
sklarowane masło do smażenia
Do podania:
2 łyżki cukru
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 cytryna pokrojona na ćwiartki
Pankejki cytrynowe - sposób przygotowania: Robimy naleśniki: przesiewamy mąkę z solą. Jajko, żółtko i cukier mieszamy z mlekiem i rumem, powoli dodajemy do mąki, stale mieszając. Na koniec wlewamy stopione masło i jeszcze chwilę mieszamy. Naleśniki smażymy na rumiano na sklarowanym maśle; kolejne usmażone zabezpieczamy przed wystygnięciem. Mieszamy cukier ze skórką cytrynową, posypujemy zrolowane naleśniki. Do każdej porcji podajemy ćwiartkę cytryny.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940923/pankejki cytrynowe/p