ßßß Cookit - przepis na ciasteczka orzeszki

ciasteczka orzeszki

nazwa

Wykonanie

Orzeszki ostatni raz jadłam jako dziecko u babci, która miała starą żeliwną patelnie do ich pieczenia. Niestety foremka zaginęła i już się nie znalazła ale na szczęście ostatnio udało mi się kupić podobną na targu staroci. Takie ciasteczka zawsze pojawiały się u nas na świątecznym stole lub na weselach i większych uroczystościach. Koniecznie wypełnione były masą orzechową z alkoholem. Warto je zrobić, choć są bardzo czasochłonne.
Przed pieczeniem kilak praktycznych rad, które ułatwią pracę:
Klasycznej żeliwnej foremki można używać na piecu z palnikami gazowymi, elektrycznymi lub na tradycyjnym piecu kaflowym, niestety na indukcji nie działa. Od jakiegoś czasu można także kupić urządzenie do wypieku orzeszków, które wygląda jak gofrownica. Dostępne są też małe aluminiowe foremki w kształcie połówek orzechów do pieczenia w piekarniku.
Foremki żeliwnej nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem.
Ciasto nakładamy do rozgrzanej foremki.
Najlepiej uformować sobie od razu wszystkie kuleczki z ciasta i ułożyć na desce oprószonej mąką. Przed rozgrzaniem foremki najlepiej spróbować włożyć jedną kulkę z ciasta i zamknąć formę- wtedy zobaczymy czy ilość ciasta jest wystarczająca ale trzeba wziąć pod uwagę, że podczas pieczenia ciastka nieco urosną.
W trakcie pieczenia trzeba foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron.
Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można delikatnie uchylić wieko foremki żeby sprawdzić czy ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze piecze się dłużej.
Jeśli stałoby się tak, że ciasto wycieka bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta są za duże i trzeba lepić mniejsze.
Jeśli po upieczeniu ciasta będzie za dużo po bokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche.
Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków.
Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą.
Składniki na około 60 ciasteczek: na ciasto:
3 szklanki mąki
250 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli na krem:
150 g orzechów włoskich
200 g masła
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki rumu
Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę posiekać z masłem, solą i żółtkami. Dodać pianę z białek. Ocet wymieszać z sodą i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzi formować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i nadawać im kształt wałeczka.
Foremkę do pieczenia orzeszków rozgrzać i nakładać ciasto do otworów. Zamknąć foremkę i mocno docisnąć. Ustawić na ogniu i piec około 3-4 minuty odwracając formę.
Upieczone ciasteczka wyjąć i wystudzić. W międzyczasie przygotować krem: orzechy zetrzeć i ugotować na mleku, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać orzechy. Na końcu wlać rum. Kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać po dwie. Można oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/09/ciasteczka-orzeszki.html