ßßß Cookit - przepis na Pasta z ciecierzycy i czosnku

Pasta z ciecierzycy i czosnku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Małgorzata Marchewka
Fot. Jarosław Madejski
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 puszki (po 400 g) ciecierzycy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
kmin rzymski
do smaku pokruszona papryczka chilli
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy + oliwa do polania
3 łyżki posiekanych świeżych listków mięty
Pasta z ciecierzycy i czosnku - sposób przygotowania: Osączamy ciecierzycę, miksujemy na pastę (przedtem najlepiej obrać ziarenka z osłonek). Rozcieramy czosnek z łyżeczką soli, dodajemy sporą szczyptę pieprzu, sok z cytryny i oliwę. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie emulsja, którą łączymy z pastą z ciecierzycy. Przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy oliwą przyprawioną papryką i zmielonym kminem rzymskim. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodajemy miętę. Uwaga: jeśli uda się kupić, możemy dodać do potrawy 2 łyżki pasty tahini (z utartego sezamu).
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940775/pasta z ciecierzycy i czosnku/p