Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Małgorzata
MarchewkaFot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 puszki (po 400 g)
ciecierzycy2 ząbki
czosnkusólpieprzkmin rzymskido smaku pokruszona
papryczka chilli2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
oliwy +
oliwa do polania3 łyżki posiekanych świeżych listków
miętyPasta z
ciecierzycy i
czosnku - sposób przygotowania: Osączamy
ciecierzycę, miksujemy na pastę (przedtem najlepiej obrać ziarenka z osłonek). Rozcieramy
czosnek z łyżeczką
soli, dodajemy sporą szczyptę
pieprzu,
sok z cytryny i
oliwę. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie emulsja, którą łączymy z pastą z
ciecierzycy. Przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy
oliwą przyprawioną
papryką i zmielonym
kminem rzymskim. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodajemy
miętę. Uwaga: jeśli uda się kupić, możemy dodać do potrawy 2 łyżki pasty tahini (z utartego
sezamu).Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu