ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczoną dynią i cieciorką

Sałatka z pieczoną dynią i cieciorką

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agnieszka Mojkowska - Banana Pepper
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
ok. 1 . 5 kg dyni
pół kg ciecierzycy
250 g zielonej fasolki szparagowej
główka sałaty dębowej
Sos:
pół szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego (czerwonego)
2 ząbki czosnku
zielona ostra papryczka chilli
sól
pieprz do smaku
Sałatka z pieczoną dynią i cieciorką - sposób przygotowania: Ciecierzycę płuczemy i zalewamy wodą co najmniej 12 godzin przed przyrządzeniem sałatki. Zazwyczaj zalewam ją wodą w proporcji 1:2 i zostawiam na całą noc. Z dyni pozbywam się pestek, obieram ze skórki i kroję w niewielką kostkę. Piekarnik rozgrzewam do ok. 185 stopni Celsjusza. Blachę wyściełam folią do pieczenia, układam dynię, skrapiam ją lekko oliwą z oliwek i doprawiam solą oraz pieprzem. Piekę około pół godziny, dbając, by dynia nie stała się zbyt miękka. Cieciorkę należy opłukać i przecedzić a następnie wrzucam do wrzącej wody i gotuję pod przykryciem, by stała się miękka, jednak nie straciła swojego kształtu. Gotuję ją około godziny, w tym czasie zmieniając wodę co najmniej jeden raz. Wody absolutnie nie należy solić. Zieloną fasolkę wrzucam na kilka minut na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju. Zdejmuję z patelni i każda fasolkę przekrawam wzdłuż. Papryczkę chilli i czosnek kroję bardzo drobno (papryczkę najlepiej w rękawiczkach... można nie domyć dokładnie dłoni a przy kontakcie z oczami jest potworny ból i łzy, doświadczyłam wiele razy i Wam radzę uczyć się na moich błędach ;-) Oliwę i ocet rozgrzewam w rondelku, dodaję posiekany czosnek i chilli. Składniki sosu mieszam ze sobą i podgrzewam jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję do sosu cieciorkę. Mieszam dokładnie. Opłukaną i wysuszoną sałatę dębową mieszam z warzywami. Sałatkę podaję na ciepło.
Pożegnanie z dynią
:) Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma pistacjami. Podaj na ciepło, z kromką najlepszego chleba. Przepis z bloga Banana Pepper . Sałatka z pieczoną dynią i cieciorką ok. 1.5 kg dyni pół kg ciecierzycy 250 g zielonej fasolki szparagowej główka sałaty dębowej Sos: pół szklanki oliwy z
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163678405/salatka+z+pieczona+dynia+i+cieciorka/p