Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agnieszka Mojkowska -
Banana Pepper
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)ok. 1 . 5 kg dynipół kg
ciecierzycy250 g
zielonej fasolki szparagowejgłówka
sałaty dębowejSos:pół szklanki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu winnego (czerwonego)2 ząbki
czosnkuzielona
ostra papryczka chillisólpieprz do smaku
Sałatka z pieczoną
dynią i
cieciorką - sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy i zalewamy
wodą co najmniej 12 godzin przed przyrządzeniem sałatki. Zazwyczaj zalewam ją
wodą w proporcji 1:2 i zostawiam na całą noc. Z dyni pozbywam się pestek, obieram ze skórki i kroję w niewielką kostkę. Piekarnik rozgrzewam do ok. 185 stopni Celsjusza. Blachę wyściełam folią do pieczenia, układam
dynię, skrapiam ją lekko
oliwą z oliwek i doprawiam
solą oraz
pieprzem. Piekę około pół godziny, dbając, by
dynia nie stała się zbyt miękka.
Cieciorkę należy opłukać i przecedzić a następnie wrzucam do wrzącej
wody i gotuję pod przykryciem, by stała się miękka, jednak nie straciła swojego kształtu. Gotuję ją około godziny, w tym czasie zmieniając
wodę co najmniej jeden raz.
Wody absolutnie nie należy solić. Zieloną
fasolkę wrzucam na kilka minut na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami
oleju. Zdejmuję z patelni i każda
fasolkę przekrawam wzdłuż.
Papryczkę chilli i
czosnek kroję bardzo drobno (papryczkę najlepiej w rękawiczkach... można nie domyć dokładnie dłoni a przy
kontakcie z oczami jest potworny ból i łzy, doświadczyłam wiele
razy i Wam radzę uczyć się na moich błędach ;-)
Oliwę i
ocet rozgrzewam w rondelku, dodaję posiekany
czosnek i
chilli. Składniki sosu mieszam ze sobą i podgrzewam jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję do sosu
cieciorkę. Mieszam dokładnie. Opłukaną i wysuszoną
sałatę dębową mieszam z warzywami.
Sałatkę podaję na ciepło.Pożegnanie z
dynią:) Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma
pistacjami. Podaj na ciepło, z kromką najlepszego
chleba. Przepis z bloga
Banana Pepper .
Sałatka z pieczoną
dynią i
cieciorką ok. 1.5 kg dyni pół kg
ciecierzycy 250 g
zielonej fasolki szparagowej główka
sałaty dębowej Sos: pół szklanki
oliwy zPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu