ßßß Cookit - przepis na Pâté z łososia

Pâté z łososia

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin Klaban
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
300 g łososia (filet ze skórą)
1 fenkuł (koper włoski)
skórka otarta z 1 cytryny
2 gałązki tymianku
50 g masła
sól
pieprz
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 bagietka
Pâté z łososia - sposób przygotowania: Łososia myjemy i osuszamy, ości usuwamy, skórę pozostawiamy. Fenkuła siekamy i wraz z rybą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25 minut w 180 st. C. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze razem z fenkułem, tymiankiem i masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nasiona kopru włoskiego prażymy 2-3 minuty na patelni i dodajemy do pasty z łososia wraz ze skórką cytrynową, mieszając. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z grzankami z bagietki.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601895/pâté z lososia/p