ßßß Cookit - przepis na Makaron ze świeżymi sardynkami i dzikim koprem (Pasta chi sardi)

Makaron ze świeżymi sardynkami i dzikim koprem (Pasta chi sardi)

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Łukasz Kozyra
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Makaron ze świeżymi sardynkami i dzikim koprem (Pasta chi sardi) - składniki:
40 dag świeżych sardynek
1 duży pęczek dziko rosnącego kopru włoskiego lub 1 bulwa kopru włoskiego z liśćmi
1 cebula
1/2 szklanki oliwy
3 filety anchois
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka prażonych i posiekanych migdałów
sól
pieprz
szczypta szafranu
6 łyżek bułki tartej
50 dag makaronu bucatini
Makaron ze świeżymi sardynkami i dzikim koprem (Pasta chi sardi) - sposób przygotowania: Sardynki sprawiamy, usuwając kręgosłup i ości. Odkładamy 8 sardynek na później. Umyty koper gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 15 min. Odcedzamy, ale zachowujemy wodę, dokładnie odciskamy i cienko kroimy. Posiekaną cebulę podsmażamy na złoty kolor na oliwie, dodajemy anchois, rozcieramy drewnianą łyżką. Wrzucamy sardynki, rodzynki, orzeszki, migdały, doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie rozcierając sos, podsmażamy 8-10 minut. Dodajemy posiekany koper i szafran, zmniejszamy ogień, dusimy jeszcze 3-4 minuty. Na suchej patelni lekko prażymy bułkę tartą i odstawiamy. Odłożone sardynki smażymy na oliwie. Gotujemy makaron al dente w wodzie po gotowaniu kopru. Odcedzamy, mieszamy z sosem, posypujemy bułką tartą i zapiekamy w temp. 220 st. C przez 10 minut. Podajemy z całymi, usmażonymi sardynkami. Uwaga! Niektórzy nie lubią wstawiać makaronu do piekarnika i podają go od razu bez tartej bułki, za to z prażonymi i posiekanymi migdałami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601468/makaron ze swiezymi sardynkami i dzikim koprem pasta/p