Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Łukasz KozyraCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Makaron ze świeżymi
sardynkami i dzikim
koprem (Pasta chi sardi) - składniki:40 dag świeżych sardynek1 duży pęczek dziko rosnącego
kopru włoskiego lub 1 bulwa
kopru włoskiego z liśćmi1
cebula1/2 szklanki
oliwy3 filety
anchois1 łyżka
rodzynek1 łyżka
orzeszków piniowych1 łyżka prażonych i posiekanych
migdałówsólpieprzszczypta
szafranu6 łyżek
bułki tartej50 dag
makaronu bucatini
Makaron ze świeżymi
sardynkami i dzikim
koprem (Pasta chi sardi) - sposób przygotowania:
Sardynki sprawiamy, usuwając kręgosłup i ości. Odkładamy 8 sardynek na później. Umyty
koper gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 15 min. Odcedzamy, ale zachowujemy
wodę, dokładnie odciskamy i cienko kroimy. Posiekaną
cebulę podsmażamy na złoty kolor na
oliwie, dodajemy
anchois, rozcieramy drewnianą łyżką. Wrzucamy
sardynki,
rodzynki, orzeszki,
migdały, doprawiamy
solą i
pieprzem. Delikatnie rozcierając sos, podsmażamy 8-10 minut. Dodajemy posiekany
koper i
szafran, zmniejszamy ogień, dusimy jeszcze 3-4 minuty. Na suchej patelni lekko prażymy
bułkę tartą i odstawiamy. Odłożone
sardynki smażymy na
oliwie. Gotujemy
makaron al dente w wodzie po gotowaniu
kopru. Odcedzamy, mieszamy z sosem, posypujemy
bułką tartą i zapiekamy w temp. 220 st. C przez 10 minut. Podajemy z całymi, usmażonymi
sardynkami. Uwaga! Niektórzy nie lubią wstawiać
makaronu do piekarnika i podają go od razu bez
tartej bułki, za to z prażonymi i posiekanymi
migdałami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu