ßßß Cookit - przepis na Słodkie bułeczki z cynamonem

Słodkie bułeczki z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia angielska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 łyżka suszonych drożdży
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki mleka
4 czubate szklanki przesianej mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
5 dag masła
1 jajko
1.5 szklanki rodzynek sułtanek
1/3 szklanki mieszanki keksowej lub posiekanej skórki pomarańczowej
olej
Krzyżyki z ciasta:1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki wody
Polewa:
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny namoczone w łyżce wody
Słodkie bułeczki z cynamonem - sposób przygotowania: Mieszamy drożdże z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy mąkę i przyprawy, masło, jajko, sułtanki, mieszankę keksową i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na 12 porcji i formujemy bułeczki.Blachę smarujemy masłem i wyściełamy pergaminem. Układamy na niej bułeczki, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Robimy ciasto na krzyżyki. Mieszamy mąkę z wodą, wkładamy do foliowego woreczka i odcinamy rożek. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C (bez termoobiegu). Na każdej bułeczce rysujemy krzyżyk (jako symbol ukrzyżowania Chrystusa). Pieczemy 35 min. Robimy polewę: wsypujemy cukier do wody, zagotowujemy, mieszając, łączymy z napęczniałą żelatyną (namoczoną wg przepisu na torebce). Smarujemy gorące bułki.
Magia wypieków
przyjemniejsze przebudzenie w zimny jesienny lub zimowy poranek? Słodkie bułeczki z cynamonem 700 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 kostki (100 g) masła 1 szklanka (250 ml) mleka 1/4 szklanki (50 g) cukru pudru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 jajko sól nadzienie: 1/2 kostki (100 g) masła 1/2 szklanki (100 g
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600827/slodkie buleczki z cynamonem/p