ßßß Cookit - przepis na Piknikowe ciasteczka

Piknikowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Fot. BBS
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia australijska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Piknikowe ciasteczka - składniki:
250 g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
125 g cukru
150 g masła
1 jajko
aromat rumowy
60-70 g rodzynek
Piknikowe ciasteczka - sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy z cukrem, a następnie siekamy z masłem. Dodajemy jajo, aromat i suche rodzynki, szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7 mm, podsypując je mąką, i wycinamy kółka foremką lub szklanką. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C, nie pozwalając, żeby się przyrumieniły, bo będą za twarde. W trakcie pieczenia rosną, nie należy więc układać ich zbyt blisko siebie. Z pieca trzeba je wyjąć, gdy naciśnięte na środku palcem będą się lekko uginać, a spód będzie lekko złoty. Wystudzone ciastka pakujemy do pudełka i zabieramy na piknik.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940508/piknikowe ciasteczka/p