Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Beata Lipov
Fot. Lubomir LipovPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Śnieżne kule - składniki:220 g miękkiego
masła50 g
cukru pudru1
żółtko350 g
mąki pszennej120 g mielonych
migdałówcukier puder do posypaniaŚnieżne kule - sposób przygotowania:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy
żółtko,
mąkę i
migdały, cały czas ucierając.
Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężała. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy.
Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190°C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy
cukrem pudrem. Przekładamy do słoika, przesypując
cukrem kolejne warstwy.Świąteczny piernik według blogerów - kreatywnie!
Piernikowe śnieżne kule z
kawowym posmakiem - pycha! Autorka Just My Delicious ozdobiła je białymi gwiazdkami, ale można też posypać
cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, ozdobić kolorową posypką... Są bardzo wdzięczne! Bajaderki, czyli Ziemniaczki - Śnieżne Kule 2
jajka 1 szkl.
cukru 150 mlChoinka do zjedzenia
potrafi się im oprzeć. Z podanych składników powinno wyjść około 25
ciasteczek. Śnieżne kule 220 g miękkiego
masła, 50 g
cukru pudru, 1
żółtko, 350 g
mąki pszennej, 120 g mielonych
migdałów,
cukier puder do posypania
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy
żółtko,
mąkę i
migdałyŚwiąteczne słodkości w wersji mini
wiórkami kokosowymi. Bajaderki, czyli Ziemniaczki - Śnieżne Kule 2
jajka 1 szkl.
cukru 150 ml zaparzonej
kawy 500g
mąki pszennej 1 łyżeczka
sody oczyszczonej 2 łyżki
przyprawy do piernika odrobina
przyprawy do
kawy i deserów 1/2 szkl.
miodu chlust
rumu 1/2
czekolady posypka - śnieżynki
JajkaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu