Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Słodkie... na zdrowie!'Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)100g gram sucharkównutella3 łyżki
żelatyny500 ml
śmietany 36%3 łyżki
cukru pudruulubione świeże
owoceDeser z nutellą - sposób przygotowania: Wszystkie sucharki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można w ściereczce rozwałkować wałkiem do ciasta. Przesypać do miseczki i wymieszać z nutellą, do uzyskania gęstej i zwartej masy. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy i mocno ubić, tak aby spód był zwarty. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie należy zmiksować na sztywno
śmietanę z dodatkiem
cukru pudru.
żelatynę wymieszać w połowie szklanki
wody, wystudzić i dolać do
śmietany. Zmiksować. Taką masę należy wylać na wcześniej schłodzony spód z sucharków. Do masy powrzucać ulubione
owoce:
banany,
truskawki,
winogrona bez pestek, swieży
ananas,
mango. Schłodzić 30 minut. Część
owoców zostawić do dekoracji. Rozpuścić wcześniej
galaretkę owocową, dowolną. Gdy będzie gęstnieć należy na wierzchu masy poukłądać
owoce i zalać gęstniejącą
galaretką. Schłodzić. Po kilku godzinach deser gotowy jest do spożycia. Deser nie jest bardzo kaloryczny gdyż spód nie pochłania dużej ilości nutelli, a
śmietana wypełniona jest
owocami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu