ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia japońskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)filet ok. 200 g łososia200 g makaronu sobagarść szpinakudymkałyżka sezamucytrynałyżka olejuMARYNATA:4 łyżki pasty miso3 łyżki sosu sojowego jasnego2 łyżki octu ryżowego1 łyżeczka startego imbiru2 łyżki wodyMakaron soba z łososiem marynowanym w miso - sposób przygotowania: Łososia tniemy na ok. 2 cm paski i marynujemy minimum 2 godziny, najlepiej całą noc. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki łososia wyjęte z marynaty, smażymy ok. 4 minuty. Łososia wykładamy na ciepły talerz. Do woka wkładamy odsączony makaron i dodajemy pozostałą marynatę. Smażymy 2 minuty i dorzucamy szpinak i pociętą w kawałki dymkę, kiedy liście szpinaku pod wpływem ciepła zaczną więdnąć wkładamy makaron na talerz, na wierzchu układamy rybę i całość posypujemy sezamem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu