Wykonanie
Kolejny przepis na wytrawną tartę . Rustykalna
tarta z
kurczakiem. U nas co prawda słońce kryje się za chmurami, ale na talerzu wciąż pachnie latem.
Cukinia,
kukurydza,
szparagowa fasolka to przecież warzywne przysmaki lata, dobrodziejstwa niemalże każdego przydomowego ogródka.Rustykalna
tarta z
kurczakiem to
tarta na szybkiego. Lekko rozwałkowane ciasto wykładam na blachę, układam nadzienie na środku zostawiając wolne brzegi, które następnie zawijam na nadzienie i gotowe. Bezstresowo i szybko.
Rustykalna
tarta z
kurczakiemSkładniki:Spód do tarty150 g zimnego
masła250 g
mąkiszczypta
cukru1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oregano1 duże
jajko2 łyżki zimnej
wody½ łyżeczki
winnego octu1 łyżeczka
soli lub wedle smakuNadzienie do tarty400 g
kurczaka, pieczonego i obranego z kości100 g
zielonej fasolki szparagowej100 g
żółtej fasolki szparagowej2
dymki2 łyżki karmelizowanej
czerwonej cebuli1 mała
cukinia1 mała puszka
kukurydzy1 łyżka
oliwy1 łyżka
mąki100 ml
bulionu, u mnie z
kurczaka50 ml
śmietankiszczypiorek i liście
bazylii do dekoracji
sól,
curry i
pieprz do smaku
Przygotuj spód do tarty. Wymieszaj suche składniki, a
jajko,
wodę i
winny ocet roztrzep widelcem. Posiekaj nożem twarde
masło i palcami połącz z suchymi składnikami do chwili powstania kruszonki. Dodaj wtedy roztrzepane
jajko i zagnieć delikatnie ciasto, jedynie do połączenia wszystkich składników.
Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.Przygotuj nadzienie. Pokrój
cukinię i
dymkę w plasterki. Usmaż na
oleju razem z
fasolką. Dodaj karmelizowaną
cebulę i pokrojonego
kurczaka. Posyp
mąką i smaż przez minutę mieszając. Dodaj teraz
bulion i
śmietankę, dopraw
solą,
pieprzem i
curry. Nadzienie lekko zgęstnieje. Rozwałkuj spód do tarty na placek. Na środek
spodu wyłóż nadzienie. Zawiń brzegi i wstaw tartę do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 30 minut. Wyjmij, odczekaj 5 minut i pokrój na kawałki.Polecane przepisyMoja
tarta szpinakowa z
wędzonym łososiemKurczak w sosie
estragonowym po francuskuObiad po persku
Kurczak w jogurtowej marynacie z coleslaw