ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe placki ziemniaczane

Drożdżowe placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Placki te od lat robię w okresie kiedy młode ziemniaki są drogie i chemiczne . Natomiast stare są bez smaku . Nie wspomnę że więcej ich ląduje w koszu na śmieci niż w garnku. Ale do placków ziemniaczanych są idealne ponieważ mało wody w sobie mają . Wykorzystuję je jako dodatek do mięs . Do tego trochę jakiegoś ostrego sosiku i obiad doskonały wychodzi .
Składniki ( na 4 osoby)
7 dużych ziemniaków
1 szklanka mąki
1 jajko
5 g drożdży (lub jedno instant )
3 cebule dymki z szczypiorem
sól,pieprz do smaku ( po 1 łyżeczce)
2 łyżki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
oliwa do smażenia
Wykonanie
Krok 1 . Ziemniaki obrać i wymyć. cebulę wymyć i pokroić na drobno.
Krok 2 . Do szklanki wlać ciepłą wodę , dodać cukier ,zamieszać, dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać.Nakryć ściereczką .
Krok 3 . Ziemniaki zetrzeć do miski . Odcedzić nadmiar wody , dodać mąkę ,przyprawy,cebulę .Wymieszać .Dodać drożdże i jeszcze raz wymieszać .
Krok 4 . Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką ciasto ziemniaczane . Smażyć na złoty kolor.
Żeby placki były bardziej pulchne należy ciasto pozostawić na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu . Zacząć smażyć gdy ziemniaczana miazga podwoi swoją objętość .
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/06/drozdzowe-placki-ziemniaczane.html