Wykonanie
Placki te od lat robię w okresie kiedy
młode ziemniaki są drogie i chemiczne . Natomiast stare są bez smaku . Nie wspomnę że więcej ich ląduje w koszu na śmieci niż w garnku. Ale do placków ziemniaczanych są idealne ponieważ mało
wody w sobie mają . Wykorzystuję je jako dodatek do
mięs . Do tego trochę jakiegoś
ostrego sosiku i obiad doskonały wychodzi .
Składniki ( na 4 osoby)7 dużych
ziemniaków1 szklanka
mąki1
jajko5 g
drożdży (lub jedno instant )3
cebule dymki z
szczypioremsól,
pieprz do smaku ( po 1 łyżeczce)2 łyżki ciepłej
wody1/2 łyżeczki
cukruoliwa do smażeniaWykonanieKrok 1 .
Ziemniaki obrać i wymyć.
cebulę wymyć i pokroić na drobno.Krok 2 . Do szklanki wlać ciepłą
wodę , dodać
cukier ,zamieszać, dodać rozkruszone
drożdże. Wymieszać.Nakryć ściereczką .Krok 3 .
Ziemniaki zetrzeć do miski . Odcedzić nadmiar
wody , dodać
mąkę ,
przyprawy,
cebulę .Wymieszać .Dodać
drożdże i jeszcze raz wymieszać .Krok 4 . Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką ciasto ziemniaczane . Smażyć na złoty kolor.Żeby placki były bardziej pulchne należy ciasto pozostawić na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu . Zacząć smażyć gdy ziemniaczana miazga podwoi swoją objętość .