Wykonanie
Po świątecznych szaleństwach kulinarnych należy się teraz lekki oddech, a piękna pogoda zachęca do aktywnego spędzenia czasu:)
Bułka postna idealnie pasuje do menu poświątecznego, niedroga, łatwa w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość. Przepis znaleziony w "Księdze
Chleba", którą polecam każdemu miłośnikowi
pieczywa (rewelacyjne zdjęcia eksponatów z Muzeum
Chleba w Radzionkowie).
Składniki:1 kg
mąki (dałam ok. 50 dag)2 dag
drożdży25 dag
ziemniakówŁyżeczka
cukruŁyżeczka
soli1/2 l
wodyOliwaJajkoZiemniaki gotujemy, rozdrabniamy.Do przesianej
mąki dodajemy wszystkie składniki i powoli dolewamy
wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz zagniatamy i przekładamy na wysmarowanej formy, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.Z ciasta formujemy
bułki, smarujemy je
jajkiem i pieczemy ok. godzinę w 165 st. C.Smacznego!