Wykonanie
Moj ą inspiracj ą jest oryginalna w ł oska
Torta di zucchine czyli
tarta z
cukini ą . Przepis, jak to zwykle u W ł ochów,
molto semplice, czyli bardzo prosty - wystarczy wymiesza ć dobrej jako ś ci sk ł adniki w odpowiednich proporcjach. We Włoszech tartę dekoruje się kwiatami
cukinii i zapieka (skąd mam wziąć kwiaty cukinii?). Ja przed podaniem udekoruję ją świeżymi
ziołami. Ciasto wysz ło jeszcze lepsze, bardziej chrupi ą ce i tak pyszne. J edz ą c j ą,
zrobi ł o mi si ę od razu jako ś tak lekko i wiosennie, chociaż na dworze szaro i pada deszcz.
Zamarzy ł o mi si ę, ż eby znów nasta ł a wiosna ....Danie idealnie pasuje na kolacj ę we dwoje z kieliszkiem dobrego, bia ł ego
wina, na imprez ę z przyjació ł mi albo na lunch .... Mam dziś gości, przychodzi Maja i Karolina z resztą naszych znajomych. Najwyższy czas zabrać się za pieczenie!Składniki już czekają na blacie kuchennym, nastawiam ulubioną stację
radiową ..... Co ja robię tu, co ja tutaj robię.... uuuu....z daleka słychać szum...i co ja robię tu... co ty tutaj robisz... uuuuu..... Śpiewam na głos razem z Elektrycznymi Gitarami i zabieram się do odważenia
mąki.
Mąkę przesypuję do dużej misy, następnie wbijam
jajko, a
potem dodaję pozosta ł e sk ł adniki. W mi ę dzyczasie przygotowa ł am
cukini ę, obieraczk ą do warzyw wyci ęł am na skórce dekoracyjne paseczki i pokroi ł am ją na cienkie pó ł plasterki.Kiedy z
radia płynął słodki głos Margharet ... thank you
very much, thank you
very much, .... właśnie przekładałam p okrojoną
cukinię do misy z
ciastem. Masę dokładnie mieszam łyżką, ciasto ma dokładnie pokryć plasterki
cukinii. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczonego
masłem I wstawiam do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200 °C . W końcu po 35 minutach w akompaniamencie triumfalnego we are the champions .... zespołu Queen wyjmuję gorącą, pachnącą tartę z piekarnika. P odam ją z kieliszkiem dobrego,
białego wina. Mam nadzieję, że impreza będzie udana, jeszcze tylko muszę pomyśleć o deserze ....***Przepis dnia:
Tarta z
cukiniąSkładniki na tartę o śr. 24 cm:Na ciasto:150g
mąki pszennej1
jajko1 szklanka
wody - ok. 200ml50g
masła (do foremki)szczypta
soli, szczypta
cukru do smaku dla zapachu - 2 łyżki
soku z cytrynyświeże listki
bazylii do dekoracjiDodatkowo:2-3
cukinie - ok. 600gPrzygotowanie:Odważ
mąkę, przesyp do dużej misy, wbij
jajko, dodaj
wodę,
sok z cytryny, szczyptę
cukru i s ól. Zmiksuj trzepaczkami. Powstanie do ść płynna masa.
Cukinie opłucz, osusz papierem kuchennym, obieraczką do warzyw wytnij na sk órce dekoracyjne paseczki, przekrój wzd łuż, następnie
pokr ój na pó łplasterki. Pokrojone warzywa przeł ó ż do misy z
ciastem, wymieszaj łyżką.Przeł ó ż całość do naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczonego
masłem. Wstaw do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Piecz 35-40 minut do ładnego zrumienienia.