ßßß Cookit - przepis na Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

nazwa

Wykonanie

Moj ą inspiracj ą jest oryginalna w ł oska Torta di zucchine czyli tarta z cukini ą . Przepis, jak to zwykle u W ł ochów, molto semplice, czyli bardzo prosty - wystarczy wymiesza ć dobrej jako ś ci sk ł adniki w odpowiednich proporcjach. We Włoszech tartę dekoruje się kwiatami cukinii i zapieka (skąd mam wziąć kwiaty cukinii?). Ja przed podaniem udekoruję ją świeżymi ziołami. Ciasto wysz ło jeszcze lepsze, bardziej chrupi ą ce i tak pyszne. J edz ą c j ą, zrobi ł o mi si ę od razu jako ś tak lekko i wiosennie, chociaż na dworze szaro i pada deszcz. Zamarzy ł o mi si ę, ż eby znów nasta ł a wiosna ....
Danie idealnie pasuje na kolacj ę we dwoje z kieliszkiem dobrego, bia ł ego wina, na imprez ę z przyjació ł mi albo na lunch .... Mam dziś gości, przychodzi Maja i Karolina z resztą naszych znajomych. Najwyższy czas zabrać się za pieczenie!
Składniki już czekają na blacie kuchennym, nastawiam ulubioną stację radiową ..... Co ja robię tu, co ja tutaj robię.... uuuu....z daleka słychać szum...i co ja robię tu... co ty tutaj robisz... uuuuu..... Śpiewam na głos razem z Elektrycznymi Gitarami i zabieram się do odważenia mąki. Mąkę przesypuję do dużej misy, następnie wbijam jajko, a potem dodaję pozosta ł e sk ł adniki. W mi ę dzyczasie przygotowa ł am cukini ę, obieraczk ą do warzyw wyci ęł am na skórce dekoracyjne paseczki i pokroi ł am ją na cienkie pó ł plasterki.
Kiedy z radia płynął słodki głos Margharet ... thank you very much, thank you very much, .... właśnie przekładałam p okrojoną cukinię do misy z ciastem. Masę dokładnie mieszam łyżką, ciasto ma dokładnie pokryć plasterki cukinii. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczonego masłem I wstawiam do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200 °C . W końcu po 35 minutach w akompaniamencie triumfalnego we are the champions .... zespołu Queen wyjmuję gorącą, pachnącą tartę z piekarnika. P odam ją z kieliszkiem dobrego, białego wina. Mam nadzieję, że impreza będzie udana, jeszcze tylko muszę pomyśleć o deserze ....
***
Przepis dnia: Tarta z cukinią
Składniki na tartę o śr. 24 cm:
Na ciasto:
150g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka wody - ok. 200ml
50g masła (do foremki)
szczypta soli, szczypta cukru do smaku dla zapachu - 2 łyżki soku z cytryny
świeże listki bazylii do dekoracji
Dodatkowo:
2-3 cukinie - ok. 600g
Przygotowanie:
Odważ mąkę, przesyp do dużej misy, wbij jajko, dodaj wodę, sok z cytryny, szczyptę cukru i s ól. Zmiksuj trzepaczkami. Powstanie do ść płynna masa.
Cukinie opłucz, osusz papierem kuchennym, obieraczką do warzyw wytnij na sk órce dekoracyjne paseczki, przekrój wzd łuż, następnie pokr ój na pó łplasterki. Pokrojone warzywa przeł ó ż do misy z ciastem, wymieszaj łyżką.
Przeł ó ż całość do naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczonego masłem. Wstaw do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Piecz 35-40 minut do ładnego zrumienienia.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/10/tarta-z-cukinia.html