Wykonanie
W powietrzu co raz bardziej czuć jesień, trzeba więc wykorzystywać ostatnie chwile ciepła. Szkoda czasu na stanie w kuchni, więc warto wykorzystywać takie przepisy jak ten- poszczególne składniki możemy przygotować wcześniej i nie kosztuje nas to dużo pracy i czasu.
Tarta idealna do popołudniowej
kawki./przepis własny; forma do tarty o średnicy 26cm/Kruche ciasto150 g
mąki pszennej50 g
mąki kukurydzianej (jeśli nie mamy można zastąpić pszenną)50 g
cukru pudruszczypta
soli100 g zimnego
masła1
jajko1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżki zimnej
wodyMąki,
cukier i
sól mieszamy w misce. Dodajemy
masło i kroimy je nożem na małe kawałki, tak by łączyło się z
mąką. Następnie dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy na jednolitą masę. Odkładamy na minimum jedną godzinę do lodówki.
Tarta1 opakowanie budyniu przeznaczonego na 0,5l
mleka - u mnie
śmietankowy380-400 ml
mleka2 łyżki
cukru1 łyżeczka
masłagruszki - u mnie 7 małychPrzygotowujemy
budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko z mniejszą ilością
mleka, a więc wlewamy 300 ml
mleka do garnka, zagotowujemy z
masłem i
cukrem. W reszcie
mleka rozprowadzamy proszek budyniu. Gdy zacznie się gotować
mleko, wlewamy mieszaninę ciągle mieszając, zagotowujemy, odstawiamy do ostudzenia.Na blaszkę od tarty wkładamy ciasto, robiąc 1,5 cm wyższe boki. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200°C, pieczemy przez 15 minut. Wykładamy z piekarnika, rozsmarowujemy na ciepłym spodzie
budyń. Na początku może być nieco twardy, ale pod wpływem ciepła powinien się zrobić gładki. Na wierzchu układamy
gruszki obrane, wydrążone i pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut w zależności od twardości
gruszek. Jeśli
gruszki są mało słodkie to możemy je oprószyć przed włożeniem do piekarnika
cukrem pudrem.Po wyjęciu zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Można podawać ciepłe, np. z gałką
lodów lub ostudzone. Ja dodatkowo rozpuściłam jedne pasek
deserowej czekolady i przyozdobiłam wierzch.