Wykonanie
Śniadanie nie od dziś uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia,ale to nie umniejsza wcale robili obiadu. Obiad jest swego rodzaju doładowaniem energetycznym po pracowitej pierwszej części dniaalbo po pracy. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową czyli klopsiki indycze w
sosie pomidorowym, smażone
ziemniaki i
kapustę z zasmażką. Obiad w sam raz na jesienną aurę pogodową, jaką mamy już dzisiaj za oknami.Potrzebne składniki:
Składniki na obiad dla 5 osób500g
mielonego mięsa z indyka2
jajkapuszka
kukurydzypuszka
czerwonej fasoliczerwona cebulapieprzsól1/2 szklanki
bułki tartejSos pomidorowy:2 dojrzałe
pomidory2 słoiczki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
oliwy z oliweksólpierzsuszona
bazylia1,5 szklanki
wodySmażone
ziemniaki:500g
ziemniakówsólłyżka
masłaKapusta z zasmażką:główka
białej kapustycebulałyżka
masła2 łyżki
octu winnego3 łyżki
mąkiszklanka
wodypieprzsólDo miski dodajemy
mięso mielone z
indyka,
kukurydzę,
fasolę, posiekaną
czerwoną cebulę,
jajka i
bułkę tartą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Z uzyskanej masy formujemy klopsiki, które obtaczamyjeszcze w
bułce tartej.
Klopsiki smażymy na patelni z nagrzanym
olejem rzepakowym.
Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę
pomidory,
oliwę,
sól,
pieprz i suszoną
bazylię. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotujemyprzez kilkanaście minut.
Kapustę siekamy i gotujemy w osolonej wodzie.
Posiekaną
cebulę smażymy na
maśle, po czym dodajemydo ugotowanej
kapusty i mieszamy.
Do rondla wlewamy
wodę, dodajemy
mąkę i doprawiamy
solą i
pieprzem, następnie wstawiamy na ogień i trzepaczką dokładnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek.
Po zgęstnieniu roztworu zdejmujemy z ognia i wlewamy do
kapusty, po czym dokładnie mieszamy i doprawiamy
pieprzem.Obrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym smażymy na
maśle.
Nasz obiad gotowy, pozostaje nałożyć sobie porcję i się posilić. Życzę wszystkim smacznego i zachęcam do skorzystania z innych przepisów.