Wykonanie
Wreszcie jesteśmy w domu - wyjście ze szpitala opóźniło się o jeden dzień, ale i tak jesteśmy zachwyceni.
Młody biega po całym mieszkaniu i
bawi się wszystkimi zabawkami, w końcu tydzień ich nie widział:)Dzisiaj mam dla Was, w ramach odsapnięcia od Świąt, przepis na zwykły (ale nie do końca) obiad. Mianowicie - kotlety mielone z
fasolą w
sosie pomidorowym. Nam bardzo smakowały, jest to kolejny sposób na urozmaicenie zwyczajnych mielonych (polecam też przepis na trzy wersje mielonych).
Potrzebujemy:0,5 kg
mięsa mielonego1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
pomidorów1 łyżka
koncentratu pomidorowego1/2
cebuli1
jajko1/2
bułkibułka tartamąka,
śmietana i
woda do zagęszczenia sosu
sól,
pieprznatka pietruszkiCebulę drobno kroimy i przysmażamy na patelni. Mieszamy ją z
mięsem mielonym,
jajkiem, namoczoną w wodzie
bułką i niewielką ilością
bułki tartej. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
fasolę i dokładnie mieszamy, część
fasoli możemy zmiażdżyć w dłoniach. Formujemy kotlety, obtaczamy je w
bułce tartej i smażymy na patelni. Gdy są już przysmażone z dwóch stron, dodajemy
pomidory z puszki i dolewamy 1/2 szklanki
wody. Całość doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotujemy przez około 40 minut. Na koniec dokładamy
koncentrat pomidorowy i zaprawiamy łyżką
mąki wymieszaną z łyżką
śmietany i 1/4 szklanki
wody. Gotujemy do wrzenia. Podajemy z
ryżem lub
ziemniakami. Smacznego!