Wykonanie
Potrzebujemy:250 g
mięsa mielonego drobiowego1
jajkomąka/mąka ziemniaczana1 czerstwej
bułki lub
bułka tartanatka pietruszkisól,
pieprz,
majeranek,
zioła prowansalskieok. 60 g
koncentratu pomidorowegopuszka
kukurydzypuszka
czerwonej fasoliopcjonalnie
śmietana 12/18% lub
jogurt naturalnyDo
mięsa mielonego wbiłam
jajko, dodałam
przyprawy - szczyptę
soli,
pieprzu,
majeranku oraz trochę
natki pietruszki. Dorzuciłam
bułkę tartą i
mąkę w takiej ilości, aby
mięso stało się spójne. Formowałam dłońmi małe kulki. Można też dodać samą
bułkę tartą, a
potem obtaczać w
mące.W garnku zagotowałam
wodę (tyle tylko, by później przykryła pulpety). Do wrzątku wrzucam pulpeciki partiami. Ugotowane na chwilę wyjmuję z
wody.Do gotującego się
wywaru z pulpetów dodałam
koncentrat pomidorowy, a także odsączone warzywa:
kukurydzę i
czerwoną fasolę. Dla aromatu doprawiam
ziołami prowansalskimi lub samym
majerankiem.Po kilku minutach dodaję zaklepkę (
masło +
mąka) lub zagęszczam odrobiną
mąki ziemniaczanej. Doprawiam sos do smaku
przyprawami i znów wkładam do niego pulpety. Można również do sosu dodać, po uprzednim zahartowaniu, odrobinę
śmietanki 12% lub 18%, co jeszcze zagęści całość (lub trochę
jogurtu).Podaję często z
ryżem brązowym lub
białym bądź dowolnym rodzajem
kasz. Tym razem podałam z
ryżem, który jeszcze ciepły przełożyłam do filiżanki, po czym wyłożyłam go z niej na talerz szybkim ruchem (podobnie jak się robi babki z piasku). Myślę, że to estetyczny i elegancki sposób podania. Całość posypujemy również
natką pietruszki.