ßßß
Cookit - przepis na Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym
Składniki
Mięso mielone
Papryka czerwona
Papryka zielona
Papryka żółta
Jajko
Cebula
Pomidor
Koncentrat pomidorowy
Bułka tarta
Mąka
Bazylia
Woda
Pieprz
Zioła
Papryka słodka
Sól
Oliwa z oliwek
Ziemniak
Masło
Śmietana 18%
Gałka muszkatołowa
Wykonanie
Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów)Koszt przygotowania: 18 , 00 złSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w
sosie pomidorowym
:500 g
mielonego mięsa
wieprzowego1/2
czerwonej papryki
1/2
zielonej papryki
1/2
żółtej papryki
1
jajko
1
cebula
1 puszka
pomidorów
rozdrobnionych3 łyżki
koncentratu pomidorowego
3 łyżki
bułki tartej
3 łyżki
mąki
garść świeżych liści
bazylii
2 szklanki
wody
1 łyżeczka
pieprzu
ziołowego
2 łyżeczki
papryki słodkiej
mielonej
sól
oliwa
SKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich
ziemniaków
1 łyżka
masła
2 łyżki
śmietany 18%
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
PRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone
mięso
. Dodajemy
jajko
, drobno posiekaną
cebulę
,
bazylię
,
bułkę tartą
,
pieprz
ziołowy
i szczyptę
soli
. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z
mięsnej
masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w
mące
.Pulpeciki smażymy na
oliwie
, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.
Paprykę
kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem
oliwy
i mielonej
papryki czerwonej
. Następnie dodajemy
pomidory
z puszki i
koncentrat pomidorowy
. Wszystko doprawiamy
solą
i
pieprzem
ziołowym
. Dodajemy dwie szklanki
wody
i zagotowujemy.Do gotującego się
sosu pomidorowego
dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:Obrane
ziemniaki
gotujemy w osolonej wodzie.Ugotowane
ziemniaki
odcedzamy z
wody
. Odstawiamy garnek z
ziemniakami
na płomień i odparowujemy
wodę
. Co jakiś czas podrzucając je w garnku, aby nie przywarły. Do
ziemniaków
dodajemy
masło
,
śmietanę
i
gałkę muszkatołową
. Wszystko ugniatamy i mieszamy widelcem.
Źródło:
http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/06/pulpety-miesne-z-bazylia-w-sosie.html
Przepisy powiązane
Babka ziemniaczana z mięsem
Babka ziemniaczana z mięsem
Babka ziemniaczana z mięsem
Babka ziemniaczana z mięsem
Babka ziemniaczana z mięsem
Składniki powiązane (0)