Wykonanie
By MagicPot, 3 grudnia 2014Babka ziemniaczana z
mięsem to oczywiście jeden z przepisów ręcznie spisany na kartce przez moją mamę. Byłam ciekawa tego przepisu i w sobotę moje chłopaki
mieli okazję po raz pierwszy zjeść tą potrawę w moim wykonaniu i jak się
potem okazało, najstarszy mężczyzna mojego życia jadł taką potrawę po raz pierwszy w życiu. Moja mama dość często ją przygotowywała – inna wersja
mięsa mielonego z
ziemniakami. Trochę czasu „poświęciłam” na przygotowanie babki, ale efekt końcowy zaskoczył wszystkich – łącznie ze mną, bo ją pamiętałam jak wyglądała już na talerzuJak nazwa wskazuje Babka ziemniaczana z
mięsem, powinna być upieczona w brytfance na babki – tyle że moja okazała się za mała i musiałam posiłkować się jeszcze jedną brytfanką. Użyte przeze mnie brytfanki miały wymiary: brytfanka na babkę – średnica 18cm, brytfanka druga 8cm x 18cm.1kg
ziemniaków,2 średnie
cebule,1 łyżka
oliwy z oliwek,300g
mięsa wołowego,3 łyżki
śmietany 18%,2
jajka,1 łyżka
masła,1 łyżka
bułki tartej,
sól,
pieprz czarny mielony.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso mielone wrzucamy do
wody i gotujemy – można dodać odrobiny
soli i
pieprzu.
Cebulkę drobno siekamy na podsmażamy na
oliwie na patelni, ważne by się zeszkliła a nie przypaliła. Gdy będzie gotowa, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.Gdy
ziemniaki będą ugotowane, odparowujemy je na małym ogniu przez kilka minut, co chwila wstrząsając nimi by nie przywarły do dna garnka. Następnie przecieramy
ziemniaki przez sitko lub prasę lub przepuszczamy przez maszynkę – ja maszynki nie mam – do wszystkiego używam blendera i zawsze świetnie się sprawdza.Gdy blendowałam
ziemniaki dodałam oba
żółtka.Następnie ubiłam na sztywno pianę z
białek i dodałam do
ziemniaków wraz z
solą i
pieprzem i delikatnie acz dokładnie wymieszałam łyżką.
Ziemniaki odstawiamy na bok. Odcedzamy ugotowane
mięso mielone i mieszamy z usmażoną wcześniej
cebulą i 3 łyżkami
śmietany i oczywiście doprawiamy
solą i
pieprzem.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Wybrane formy do pieczenia smarujemy
masłem od środka i obsypujemy
bułką tarą. Następnie nakładamy połowę masy ziemniaczanej, na wierzch kładziemy całą masę
mięsną i przykrywamy drugą połową masy ziemniaczanej. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 45 minut. Jak z wierzchu
ziemniaki zaczną się mocno rumienić to oznacza, że czas wyjąć babkę z pieca.
Smacznego!Polecam przepis na surówki, które będą pasować do powyższego przepisu i inne dania obiadowe: