Wykonanie
Pilau
ryż to podstawa kuchni orientu, bardzo popularna przystawka w Indiach, Iranie i Pakistanie. Potrawa pochodzi z dawnej Persji. Ten orientalny
ryż gotuje się z takimi
przyprawami jak strączki
kardamonu, g
oździki,
szafran i cały
cynamon . W większości wariantów zawiera również
orzechy lub
ciecierzyćę . Moja pakistańska przyjaciółka zwykle robi
ryż pilau z
ciecierzycą.Ugotowałam
ryż zgodnie z instrukcją od a do z, z wideo, którym się podzieliłam z
wami na Facebook .Gotowałam go po raz pierwszy i chciałam to zrobić jak najlepiej. I udało mi się !
Ryż wyszedł mi fantastycznie pod względem konsystencji i smaku.
Przepis na 5 porcjiSkładniki:250 g
długoziarnistego ryżu125 g
orzechów cashew3 łyżki
oleju4 całe
goździki2 strączki
kardamonu2 cm
cynamonu w całości1 łyżeczka nasion
kminu6
szalotek125 g
rodzynek1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
szafranu, niezmielonego½ litra
wodysólDodatki:świeża
kolendra1
cebula1 łyżeczka
olejuWykonanie:Po pierwsze, zagotuj
wodę z
szafranem.Wysyp
ryż na durszlak i wypłukaj z nadmiaru
skrobii.Rozgrzej
olej w rondelku, w którym będziesz gotować
ryż.Podsmaż
orzechy nerkowca,
kardamon,
goździki,
cynamon i nasiona
kminu. Smaż przez 2 minuty, następnie dodaj drobno posiekane
szalotki,
rodzynki,
kurkumę i
sól. Podsmaż jeszcze kilku sekund.Dodaj
ryż i zamieszaj wszystko razem. Wlej wrzątek z
szafranem i wymieszaj.Gotuj
ryż 12-15 minut, pod pokrywką na bardzo małym ogniu. Gotuję na kuchni indukcyjnej i zmniejszam ciepło do poziomu 4.
Ryż jest ugotowany gdy wchłonie całą
wodę.Pokrój
cebulę na cienkie krążki i zezłoć w odrobinie
oleju. Posiekaj
kolendrę.Wysyp
ryż na duży półmisek, udekoruj podsmażoną
cebulą i posiekaną
kolendrą .Przepis na pilau
ryż dodałam do akcji:Polecane przepisySzybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzycaI znowu orientalne zapachy w mojej kuchniChana
masala –
ciecierzyca po hindusku z raitą
Kurczak po tajsku z chrupiącymi warzywamiWołowy woke z
orzeszkami cashew