Wykonanie
Mam mnóstwo ulubionych przepisów z kuchni indyjskiej, według których staram się gotować od czasu do czasu. Chana
masala jest jednym z
indyjskich dań, które jest całkowicie wegetariańskie i smakuje po prostu wspaniale. Możecie sobie tylko wyobrazić jak teraz pachnie w mojej kuchni!Chana
masala , bo o niej
mowa jest mocno przyprawionym sosem, który ma przepiękny kolor, uzyskany głównie od
kurkumy,
kminu i
pieprzu kajeńskiego. Swieże
pomidory nadają sosowi lekko kwaskowaty posmak.Wielu ludzi odstrasza kuchnia hinduska nie tylko pod względem ostrości ( którą można regulować wedle smaku i uznania) ale również po względem taśmowych przepisów z mnóstwem składników i przypraw, jakie hinduskie potrawy zawierają.Kilka lat temu byłam też taką przerażoną osobą, ale pewnego dnia zdecydowałam się w końcu kupić podstawowe hinduskie
przyprawy. Najlepsza decyzja, której nie żałuję do dziś. Jeśli naprawdę lubisz hinduskie jedzenie to wierz mi nie ma nic bardziej ekscytującego jak gotować je samemu.Składniki:Na 5 porcji:
1 łyżka
oleju roślinnego1
cebula, posiekana3 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżka mielonej
kolendry2 łyżeczki
kminu1 łyżeczka
pieprzu kajeńskiego1 łyżka
kurkumy1 szczypta
goździków mielonych3 świeże
pomidory, obrane i pokrojone1 dl
wody1 puszka
ciecierzycy (400 g)1 doniczka świeżej
kolendryWykonanie:Obierz i posiekaj
cebulę i
czosnek. Podsmaż na
oleju w głębokiej patelni wraz ze wszystkimi
przyprawami przez kilka minut.Zalej
pomidory gorącą
wodą i zostaw na co najmniej 10 minut. Obierz
pomidory i pokroj w kostkę, a następnie dodaj do
cebuli. Wlej
wodę. Gotuj około 20 minut. Na końcu wrzuć odcedzona
ciecierzycę.Dopraw sos
solą, ewentualnie
przyprawami na ostrość.Posyp świeżą
kolendrą przed podaniem.
Chana
masala smakuje najlepiej z
ryżem lub ze słynnym
chlebkiem naan . Aby zniwelować ostrość sosu podaj chana
masala z raitą, czyli hinduską
sałatką, zrobioną z
jogurtu, świeżego
ogórka i
soku z limonki, tzw. polska mizeria.Polecane przepisyKuchnia hinduska-
kurczak tikka
masalaPikantny sos z
fasoli mungWegetariańskie
curry z
ziemniakówOrientalny pilau
ryżProsty przepis na
kurczak tikka
masala