Curry DHANSAKto danie z kuchni indyjskiej.Tradycyjne powinno zawierać soczewicę.Składniki:1 szklanka czerwonej / zielonej soczewicy2-3 szklanki bulionu z kurczakakawałki z kurczaka np.filetypuszka pokrojonych pomidorów z puszki1 łyżeczka zmielonego kminku1 łyżeczka kminku w ziarnach1 łyżeczka zmielonej kolendry1/4 łyżeczki solipół łyżeczki kurkumyłyżeczka czerwonej pasty currykawałek około 2-3 cm kawałka świeżego korzenia imbiru1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane )łyżka oleju do smażeniaświeża kolendra do posypania1 cebula3-4 ząbki czosnkuryż do podaniaSoczewicę wypłukałam zimną wodą.Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem.Zagotowałam, przykryłam i gotowałam na wolnym ogniu przez 15-20 minut.Odstawiłam.W rondlu rozgrzałam olej i przez dwie minuty smażyłam nasiona kminku.Jeśli macie w swoich zapasach możecie na tym etapie dodać 2 liście curry.Dorzuciłam posiekaną cebulę, starte ząbki czosnku i starty imbir.Wsypałam zmielony kminek i zmieloną kolendrę.Posoliłam, dodałam sproszkowane chili,pastę curry i kurkumę.Smażyłam wszystko przez około 5 minut.Do przypraw włożyłam pokrojone kawałki piersi kurczaka.Chwilkę je podsmażyłam, ale naprawdę krótko,żeby nie były suche.Wlałam pomidory, przykryłam i gotowałam przez około 10-15 minut.Dodałam soczewicę z bulionem i jeśli macie świeżą, posiekaną kolendrę.Trzymałam na ogniu przez jakieś 10 minut, aż mięso zmięknie.Można podawać z białym lub żółtymryżem.Smacznego!