Wykonanie
Kalafior w sosie
kokosowym polecam przede wszystkim osobom, które nie lubią
kalafiora. Tak przyrządzony
kalafior będzie na pewno Wam będzie smakować niż tradycyjny
kalafior z
tartą bułką.Sos
kokosowy doprawiłam orientalnymi
przyprawami jak
garam masala, tandoori
masala,
kmin rzymski czy
kurkuma. Nie zabrakło tu świeżej
kolendry, która jest nieodzownym dodatkiem a azjatyckich sosach na bazie
kokosowego mleka.
Kalafior w sosie
kokosowym można podawać jako wegetariańskie danie z
ryżem szafranowym lub jako sos do smażonego
łososia.
Składniki:5-8 porcji1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 czerwona
chili1
kalafior, średniej wielkości2 łyżki
olejy arachidowego lub rzepakowego1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
kminu rzymskiego½ łyżeczki tandoori
masala1 łyżeczka
garam masala1 łyżeczka
brązowego cukru250 ml
mleka kokosowego400 ml przetartych
pomidorów z puszki100 ml gorącej
wody (lub
buljonu z
kurczaka)100 ml
czerwonej soczewicygarść świeżej
kolendrysól do smakuWykonanie:Pokrój
cebulę i
czosnek w kostkę, a
chili w cienkie paski. Podsmaż na
oleju wraz z
cukrem i
przyprawami.Dodaj
mleko kokosowe, przetarte
pomidory, gorącą
wodę i zagotuj, po czym dodaj opłukaną
soczewicę.Podziel
kalafior na różyczki i zblanszuj w osobnym garnku przez 5 minut. Odcedź i dodaj do sosu. Gotuj sos przez około 15 minut, aż
soczewica i
kalafior będą miękkie.
Czerwoną soczewicę gotuje się bardzo szybko i
traci ona trochę na formie, ale przez to też
sos jest naturalnie zagęszczony.Pod koniec gotowania dodaj posiekane gałązki
kolendry, liście zostaw do posypania sosu przed podaniem.
Polecane przepisySzybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzycaChana
masala –
ciecierzyca po hindusku z raitą
Sałatka ziemniaczana po hinduskuPikantny sos z
fasoli mungNajlepszy sos arachidowy jaki
jadłam!