ßßß Cookit - przepis na Kalafior w sosie kokosowym

Kalafior w sosie kokosowym

nazwa

Wykonanie

Kalafior w sosie kokosowym polecam przede wszystkim osobom, które nie lubią kalafiora. Tak przyrządzony kalafior będzie na pewno Wam będzie smakować niż tradycyjny kalafior z tartą bułką.
Sos kokosowy doprawiłam orientalnymi przyprawami jak garam masala, tandoori masala, kmin rzymski czy kurkuma. Nie zabrakło tu świeżej kolendry, która jest nieodzownym dodatkiem a azjatyckich sosach na bazie kokosowego mleka.
Kalafior w sosie kokosowym można podawać jako wegetariańskie danie z ryżem szafranowym lub jako sos do smażonego łososia.
Składniki:
5-8 porcji
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona chili
1 kalafior, średniej wielkości
2 łyżki olejy arachidowego lub rzepakowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki tandoori masala
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka brązowego cukru
250 ml mleka kokosowego
400 ml przetartych pomidorów z puszki
100 ml gorącej wody (lub buljonu z kurczaka)
100 ml czerwonej soczewicy
garść świeżej kolendry
sól do smaku
Wykonanie:
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę, a chili w cienkie paski. Podsmaż na oleju wraz z cukrem i przyprawami.
Dodaj mleko kokosowe, przetarte pomidory, gorącą wodę i zagotuj, po czym dodaj opłukaną soczewicę.
Podziel kalafior na różyczki i zblanszuj w osobnym garnku przez 5 minut. Odcedź i dodaj do sosu. Gotuj sos przez około 15 minut, aż soczewica i kalafior będą miękkie. Czerwoną soczewicę gotuje się bardzo szybko i traci ona trochę na formie, ale przez to też sos jest naturalnie zagęszczony.
Pod koniec gotowania dodaj posiekane gałązki kolendry, liście zostaw do posypania sosu przed podaniem.
Polecane przepisy
Szybkie wegetarianskie curry z ciecierzyca
Chana masalaciecierzyca po hindusku z raitą
Sałatka ziemniaczana po hindusku
Pikantny sos z fasoli mung
Najlepszy sos arachidowy jaki jadłam!
Źródło:http://codojedzenia.pl/kalafior-w-sosie-kokosowym