Wykonanie
Od paru dni miałem ochotę na zupę i poszukując przepisu na
kurczaka balti wpadła mi w oko właśnie ta potrawa. Jest to jedna z wielu wersji pysznej pieprzowej
wody, ale w odróżnieniu od innych czytanie listy składników nie jest dłuższe od jej przygotowania :-)Nazwa mulligatawny - pieprzowa
woda wynika prawdopodobnie z faktu, iż najprostsza wersja tej zupy to po prostu gotowane w wodzie
przyprawy. Potrawa pochodzi z Indii lecz do czasów kolonialnych nie była zupą tylko zwykłym sosem podawanym do
ryżu.
Składniki:600 g filetów z
udek kurczaka1 l
wody6 zielonych strąków
kardamonukawałek kory cynamonowca6 listków
curry1 łyżka posiekanej
natki kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonej
kurkumy3 ząbki
czosnku, rozgniecione1
cebula, drobno posiekana150 g
mleka kokosowegosok z 1
cytryny100 g
ryżu (basmati albo jaśminowego)Filety (w całości) włożyć do rondla z
wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę, aż zmiękną.
Wywar odszumować, a
kurczaka wyjąc na talerz. Dodać do
wywaru wszystkie pozostałe składniki poza
kurczakiem i
ryżem. Gotować 10 minut. Następnie zupę przecedzić przez sito.Do czystego
wywaru wrzucić
ryż i gotować aż zmięknie. W międzyczasie ostudzonego
kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Gdy
ryż będzie już gotowy dodać z powrotem
kurczaka i minutkę podgrzać. Gotowe.Smacznego :-)PS. Ja posypałem zupę odrobiną dodatkowej
natki kolendry, można dać zamiast niej trochę
natki pietruszki - będzie miała wówczas mniej "agresywny" smak. W oryginalnym przepisie zupa była posypana
prażoną cebulką, ale tej nie biorę nawet do hot dogów w Ikei ;-)Przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy.Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z
pomidorów i
fasoliAndaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z
kurczaka - Turcja na naszym
stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razKokosowa zupa z
czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku