ßßß Cookit - przepis na Mulligatawny z kurczaka

Mulligatawny z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Od paru dni miałem ochotę na zupę i poszukując przepisu na kurczaka balti wpadła mi w oko właśnie ta potrawa. Jest to jedna z wielu wersji pysznej pieprzowej wody, ale w odróżnieniu od innych czytanie listy składników nie jest dłuższe od jej przygotowania :-)
Nazwa mulligatawny - pieprzowa woda wynika prawdopodobnie z faktu, iż najprostsza wersja tej zupy to po prostu gotowane w wodzie przyprawy. Potrawa pochodzi z Indii lecz do czasów kolonialnych nie była zupą tylko zwykłym sosem podawanym do ryżu.
Składniki:
600 g filetów z udek kurczaka
1 l wody
6 zielonych strąków kardamonu
kawałek kory cynamonowca
6 listków curry
1 łyżka posiekanej natki kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
3 ząbki czosnku, rozgniecione
1 cebula, drobno posiekana
150 g mleka kokosowego
sok z 1 cytryny
100 g ryżu (basmati albo jaśminowego)
Filety (w całości) włożyć do rondla z wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę, aż zmiękną.
Wywar odszumować, a kurczaka wyjąc na talerz. Dodać do wywaru wszystkie pozostałe składniki poza kurczakiem i ryżem. Gotować 10 minut. Następnie zupę przecedzić przez sito.
Do czystego wywaru wrzucić ryż i gotować aż zmięknie. W międzyczasie ostudzonego kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Gdy ryż będzie już gotowy dodać z powrotem kurczaka i minutkę podgrzać. Gotowe.
Smacznego :-)
PS. Ja posypałem zupę odrobiną dodatkowej natki kolendry, można dać zamiast niej trochę natki pietruszki - będzie miała wówczas mniej "agresywny" smak. W oryginalnym przepisie zupa była posypana prażoną cebulką, ale tej nie biorę nawet do hot dogów w Ikei ;-)
Przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy.
Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:
Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoli
Andaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnik
Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie
Anatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stole
Zupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam raz
Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy
Zelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/mulligatawny-z-kurczaka.html