ßßß

Curry z ciecierzycy:1 cebula2 ząbki czosnkupuszka ciecierzycypuszka pomidorówpół łyżki chiliłyżka solipół łyżeczki curryszczypta zmielonego kminu i szczypta zmielonej kolendryCebulę i czosnek pokroić, poddusić do miękkości, dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i pomidory, gotować na małym ogniu koło 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przyprawić i gotować jeszcze 3 minuty.Naleśniki:mąka kukurydziana (100g)1 jajko1,5 szklanki mlekaszczypta soli, łyżka olejuWszystkie składniki miksujemy, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki, jeśli jest zbyt gęste to dodajemy wody lub mleka. Cienkie naleśniki smażymy na patelni. Najlepiej teflonowej.A potem wystarczy położyć naleśnika na talerzu dodać kilka łyżek curry i złożyć na pół, udekorować natką pietruchy. Opcjonalnie można dodać kleksa ze śmietany, aby złagodzić smak.