Wykonanie
Dzisiaj na odmianę ugotowałam azjatycki sos arachidowy . Kuchnia azjatycka zadziwia mnie za każdym razem jak ugotuje coś nowego. Sos arachidowy zdecydowanie przypadł nam do gustu. Sos pasuje do grillowanego
mięsa jak
kurczaka,
wołowiny czy
wieprzowiny.Prostszego sosu niż sos arachidowy to jeszcze nie robiłam, zwłaszcza, ze skorzystałam z gotowego
masła arachidowego . Sos wyszedł dosyć gęsty, ale podgrzany ma fajną, gęstą konsystencję.Składniki:1 puszka
mleka kokosowego, 400 g1 kostka bulionowa z
kurczaka2 łyżki czerwonej pasty
curry2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżka
brązowego cukru100 ml
masła arachidowego150 ml wrzątku1 łyżeczka
sosu rybnegosok z jednej limetki1 łyżeczka
oleju arachidowego, lub innego nie aromatycznegoWykonanie:Podsmaż
czosnek,
cukier i pastę
curry na
oleju arachidowym. Zalej
mlekiem kokosowym. We wrzątku rozpuść
masło arachidowe i dodaj do
mleka wraz z
sosem rybnym. Nie sol, bo
sos rybny jest bardzo słony. Gotuj sos przez 10 minut.Gotowy sos dosmakuj sosem z limetki, jeśli lubisz.
Polecane przepisySzybki obiad –
łosoś w sosie mirimCiasto ucierane z
dynią i kruszonkąWołowy woke z
orzeszkami cashewKurczak w kremowym sosie z
pieczarekKurczak po tajsku z chrupiącymi warzywami