Wykonanie
Dziś, w tym chłodnym dniu, proponuję niezwykle aromatyczne
curry z
kurczakiem rodem z Malezji. Tradycyjnie podaje się je z
ryżem, jednak ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na
makaron i wszystko także smakowało wybornie:). Dodałam też odrobinę
masła orzechowego, które zawsze nadaje daniom tego typu niepowtarzalny posmak. Ponadto to
curry robi się dosłownie w 20 minut więc jest idealną propozycją na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!Scroll down for EnglishMalezyjskie
curry z
kurczakiem(2 porcje)Składniki:1 łyżka czerwonej pasty
curry1 łyżeczka
czosnku przeciśniętego przez praskę½ łyżeczki
kurkumy w proszku1 łyżka
masła orzechowego1x400g puszka
mleka kokosowego2 łyżki
śmietany kremówki2 łyżki
oleju roślinnego2
piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie plastry2-3 liście
limonki, posiekane1 łyżeczka
brązowego cukru1-2 łyżeczki
sosu rybnegosok z ½
limonkikolendra do dekoracjicienko pokrojone warzywa do przybrania (
marchewka,
papryka, itp.)ugotowany ulubiony
makaron do podaniaPrzygotowanie:Na dużej patelni, najlepiej z grubym dnem rozgrzej
olej, po czym dodaj pastę
curry,
czosnek i
kurkumę. Smaż na dużym ogniu mieszając przez 30 sekund, po czym włóż
masło orzechowe i smaż przez kolejne 20 sekund.Następnie wlej do patelni 1/3 puszki
mleka kokosowego (najlepiej tą gęstą część) i dobrze wymieszaj z resztą składników, dodaj
piersi z kurczaka, po raz kolejny dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.Po tym czasie wlej resztę
mleka kokosowego, dodaj
cukier,
sos rybny i liście
limonki. Dolej odrobinę
wody jeżeli
sos jest zbyt gęsty, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw
sokiem z limonki lub dodaj więcej
cukru lub
sosu rybnego do smaku.Dodaj
śmietanę, wymieszaj, następnie wyłóż na talerze i posyp
kolendrą,
marchewką lub
papryką.Smacznego!
English versionMalaysian chicken
curry(2 servings)Ingredients:1 tbsp Thai Red
Curry Paste1 tsp minced garlic½ tsp turmeric powder1 tbsp peanut butter1 400g can thick coconut milk or cream2 tbsp double cream2 tbsp vegetable oil2 chicken breasts, sliced thinly2-3 lime leaves, sliced1 tsp brown sugar1-2 tsp fish sauce½ lime, juicecoriander for garnishthinly sliced vegetables for garnish (your choice of carrots, peppers etc)Preparation:Heat the oil in heavy based frying pan then add the Thai red
curry, garlic and turmeric. Fry quickly for 30 seconds, then add the peanut butter and fry for a further 20 seconds.Add the thick part of the coconut milk (approx top 30 % of the can) and mix well, add the chicken breasts and stir through, then fry for around 2-3 minutes.Next add the raminder of the coconut milk and sugar, fish sauce and lime leaves. Top with a little water if the coconut milk is not enough. Reduce the heat and allow to simmer for a further 10 minutes. Season with the lime juice and taste (add
more salt/sugar or fish sauce as required)Add the double cream, stir through then
serve after garnishing with carrots and peppers.Enjoy!
Share the post "Malezyjskie
curry z kurczakiem/Malaysian chicken
curry"