ßßß Cookit - przepis na Malezyjskie curry z kurczakiem/Malaysian chicken curry

Malezyjskie curry z kurczakiem/Malaysian chicken curry

nazwa

Wykonanie

Dziś, w tym chłodnym dniu, proponuję niezwykle aromatyczne curry z kurczakiem rodem z Malezji. Tradycyjnie podaje się je z ryżem, jednak ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na makaron i wszystko także smakowało wybornie:). Dodałam też odrobinę masła orzechowego, które zawsze nadaje daniom tego typu niepowtarzalny posmak. Ponadto to curry robi się dosłownie w 20 minut więc jest idealną propozycją na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!
Scroll down for English
Malezyjskie curry z kurczakiem
(2 porcje)
Składniki:
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
½ łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżka masła orzechowego
1x400g puszka mleka kokosowego
2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki oleju roślinnego
2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie plastry
2-3 liście limonki, posiekane
1 łyżeczka brązowego cukru
1-2 łyżeczki sosu rybnego
sok z ½ limonki
kolendra do dekoracji
cienko pokrojone warzywa do przybrania (marchewka, papryka, itp.)
ugotowany ulubiony makaron do podania
Przygotowanie:
Na dużej patelni, najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej, po czym dodaj pastę curry, czosnek i kurkumę. Smaż na dużym ogniu mieszając przez 30 sekund, po czym włóż masło orzechowe i smaż przez kolejne 20 sekund.
Następnie wlej do patelni 1/3 puszki mleka kokosowego (najlepiej tą gęstą część) i dobrze wymieszaj z resztą składników, dodaj piersi z kurczaka, po raz kolejny dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Po tym czasie wlej resztę mleka kokosowego, dodaj cukier, sos rybny i liście limonki. Dolej odrobinę wody jeżeli sos jest zbyt gęsty, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw sokiem z limonki lub dodaj więcej cukru lub sosu rybnego do smaku.
Dodaj śmietanę, wymieszaj, następnie wyłóż na talerze i posyp kolendrą, marchewką lub papryką.
Smacznego!
English version
Malaysian chicken curry
(2 servings)
Ingredients:
1 tbsp Thai Red Curry Paste
1 tsp minced garlic
½ tsp turmeric powder
1 tbsp peanut butter
1 400g can thick coconut milk or cream
2 tbsp double cream
2 tbsp vegetable oil
2 chicken breasts, sliced thinly
2-3 lime leaves, sliced
1 tsp brown sugar
1-2 tsp fish sauce
½ lime, juice
coriander for garnish
thinly sliced vegetables for garnish (your choice of carrots, peppers etc)
Preparation:
Heat the oil in heavy based frying pan then add the Thai red curry, garlic and turmeric. Fry quickly for 30 seconds, then add the peanut butter and fry for a further 20 seconds.
Add the thick part of the coconut milk (approx top 30 % of the can) and mix well, add the chicken breasts and stir through, then fry for around 2-3 minutes.
Next add the raminder of the coconut milk and sugar, fish sauce and lime leaves. Top with a little water if the coconut milk is not enough. Reduce the heat and allow to simmer for a further 10 minutes. Season with the lime juice and taste (add more salt/sugar or fish sauce as required)
Add the double cream, stir through then serve after garnishing with carrots and peppers.
Enjoy!
Share the post "Malezyjskie curry z kurczakiem/Malaysian chicken curry"
Źródło:http://karmelowy.pl/malezyjskie-curry-z-kurczakiemmalaysian-chicken-curry