ßßß Cookit - przepis na Thai Red Chicken Curry

Thai Red Chicken Curry

nazwa

Wykonanie

Przenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw.
Składniki:
Olej do smażenia,
Mleczko koksowe puszka,
Kawałki kurczaka,
2 duże pieczarki,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżeczka ciemnego cukru,
Sok z połowy limonki,
Ząbek czosnku,
Cebula,
Ryż jaśminowy,
Natka pietruszki, jak dekoracja.
Wykonanie:
Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.
Podajemy z ryżem.
Źródło:http://kulinarnarozmowa.blogspot.com/2014/06/thai-red-chicken-curry.html