Wykonanie
Przenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken
Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego
Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw.
Składniki:
Olej do smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki
kurczaka,2 duże
pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty
curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty
curry,1 łyżka
sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego
cukru,Sok z połowy
limonki,Ząbek
czosnku,
Cebula,
Ryż jaśminowy,
Natka pietruszki, jak dekoracja.
Wykonanie:Przysmażamy na
oleju cebulkę i
czosnek. Wrzucamy kawałki
kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty
curry. Dodajemy
sos rybny i
cukier. Dodajemy
pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę
wody. Gotujemy do momentu, aż
kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy
mleczko kokosowe i wyciskamy
sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.Podajemy z
ryżem.