ßßß
Składniki na 6 porcji:1 kg kawałek dyni (przed obraniem)2 łyżki oliwy do posmarowania blachy2 łyżki oliwy do smażenia1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki czerwonej pasty curry1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego0,5 litra przecieru pomidorowego400 ml mleka kokosowego (puszka)kolendra (ewentualnie natka pietruszki)+ sól do smaku1. Dynię oczyścić z nasion, pokroić na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na ok. pół godziny. Wyjąć i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, aż będzie można się nią zająć dalej. Gdy ostygnie, najlepiej łyżką oddzielić miąższ od skóry. Skórę wyrzucić. Jeśli używamy dyni hokkaido, to możemy pominąć ten krok, gdyż ma ona bardzo cienką skórkę.2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Dodać pastę curry i czosnek, smażyć ok. 2 minuty mieszając.3. Do przypraw dodać dynię, chwilę smażyć. Zalać gorącym bulionem i gotować ok. 15 minut.4. Dodać przecier pomidory i gotować jeszcze ok. 5 minut, po czym wlać mleko kokosowe i gotować kolejne 5 minut.5. Zmiksować do uzyskania zupy-krem.6. Przyprawić solą do smaku. Podawać z posiekaną kolendrą (natką pietruszki).