Wykonanie
Właśnie o tym daniu wspominałam przy okazji zapisywania pozytywów w Pozytywnej zabawie(klik).Danie bezmięsne-co na to mąż lubiący
mięsne dania?Zjadł z dokładką,myślę,że brak
mięsa zrekompensował pikantny smak:)
1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku70 dkg dyni,może być piżmowapasta
curry do smaku-ja dałam 1 łyżkę,ostrość była wystarczająca250 ml
bulionu warzywnego300 - 400 ml
mleczka kokosowegosól i
pieprz do smaku - opcjonalnie
oliwa do smażeniaNa gorącej
oliwie smażę
cebulę w kostkę,jak zmięknie dodaję posiekany
czosnek.Po 2 min.dorzucam oczyszczoną z pestek,pokrojoną w kostkę
dynię i mieszając podsmażam krótko chwilę,dodaję pastę
curry i ponownie po 2 min.dolewam
bulion i
mleczko kokosowe.Zmniejszam ogień i duszę danie,aż
dynia będzie miękka,ale nie zacznie się rozpadać.Nie trwa to zbyt długo.
Curry podaję z
ryżem jaśminowym,wierzch posypuję posiekaną
kolendrą.Smacznego!!!