Wykonanie
Były słodkości teraz
pora na coś obiadowego. Od kilku już dni mój „małżonek” suszył mi głowę plackami ziemniaczanymi. Nie znam domu w którym tego specjału nie podaje się przynajmniej raz na jakiś czas. Niektórzy jedzą je na słono a niektórzy na słodko. Moja propozycja podania to łyżka
jogurtu naturalnego i świeżo mielony
czarny pieprz (uwielbiam!).
Składniki:5 większych
ziemniaków startych na tarce
cebula starta na tarceząbek
czosnku posiekanyszklanka
mąkisólolej do smażenia
jogurt naturalnyświeżo mielony
czarny pieprzZiemniaki,
cebulę,
czosnek,
sól i
mąkę mieszamy dokładnie. Łyżką stołową nakładamy masę na rozgrzany na patelni
olej. Smażymy przez kilka minut z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy przy pomocy ręcznika papierowego. Układamy na talerzu, polewamy
jogurtem i posypujemy
pieprzem.